Σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φαρμακευτικά προϊόντα επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 στις τιμές των φαρμάκων μετά την μετάταξή τους από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%. Το μέτρο, πέρα από την προφανή κοινωνική του διάσταση αναμένεται να συνδράμει σημαντικά και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης, για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2011 τόσο από τη μείωση των τιμών όσο και από τις αλλαγές στις διαδικασίες των προμηθειών και τον έλεγχο της συνταγογράφησης.
Μεταξύ των φαρμάκων που μειώνονται οι τιμές είναι αναλγητικά, αντιβιοτικά κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το αναλγητικό Mesulid (30Χ100MG) η τιμή μειώνεται από τα 5,11 ευρώ στα 4,90 ευρώ, του αντιβιοτικού Klaricid (21Χ500MG) από τα 30,06 ευρώ στα 28,84 ευρώ. Παράλληλα ακριβά φάρμακα όπως είναι για το διαβήτη το Eucreas F.C.TAB 50MG/850MG BTx60TABS (BLISTER PA/AL/PVC/AL) η τιμή διαμορφώνεται από 78,40 ευρώ στα 75,22 ευρώ ενώ για το Glucophage F.C.TAB 1000MG/TAB BTx30 TABS σε BLISTER στα 2,43 ευρώ από 2,53 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων εξαιτίας του ΦΠΑ έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που είχαν προκύψει από τη νέα τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία οδήγησε σε µέση μείωση τιμών κατά 30%.
Στην απόφαση σημειώνεται ότι στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ 6,5% και στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.
Η υπέρβαση των ανωτάτων τιμών που καθορίζονται με το νέο δελτίο, διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ 136/46 περί Αγορανομικού Κώδικα και της ισχύουσας Αγορανομικής Νομοθεσίας.
Σε δηλώσεις στους στο ΑΠΕ εκπρόσωποι του φαρμακοβιομηχανικού κλάδου δηλώνουν ότι “όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην αξία του φαρμάκου για να επιτευχθεί η πρόσβαση του καταναλωτή σε φθηνές δαπάνες υγείας. Έχουν μειωθεί τα ποσοστά κέρδους σε όλο το σύστημα, φαρμακοποιούς, φαρμακέμπορους κλπ σε σημείο που δεν γίνεται να πάνε παρακάτω και η χώρα μας πλέον περιλαμβάνεται στις φθηνότερες της ΕΕ. Αυτό που, όπως σημειώνουν στο σχολιασμό τους, πρέπει να γίνει από δω και πέρα είναι έλεγχος στην προώθηση των τεμαχίων. Να ελεγχθεί ο όγκος των διακινούμενων φαρμάκων με τη μηχανογράφηση του συστήματος και την ηλεκτρονική σύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου αυτό, να καταστεί αδιάβλητο”.
Σημειώνουν δε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μόνο το 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία και αυτό που πρέπει να γίνει πλέον είναι να δοθεί έμφαση στον περιορισμό της δαπάνης που αντιστοιχεί στο 80%.
Τέλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), κ. Διονύσης Φιλιώτης είχε αναφέρει ότι: «στο βαθμό που η μείωση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, είμαστε θετικοί».
Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξέδωσε σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, στο οποίο περιλαμβάνονται οι λιανικές τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων, προσαρμοσμένες στο νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που οδηγούν σε σημαντική μείωση των λιανικών τιμών τους.