Ζωντανοί εντοπίστηκαν οι δύο Ελληνοκαναδοί πεζοπόροι που είχαν εξαφανιστεί στο φαράγγι της Σαμαριάς, με ελικόπτερο super puma της πολεμικής αεροπορίας να συνδράμει στη διάσωση τους.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ που εξασφάλισε αποκλειστικά πλάνα, λίγο μετά τις 20.00 της Κυριακής το super puma κατέβηκε μέσα σε μια χαράδρα που είχαν εντοπιστεί οι χαμένοι περιπατητές προκειμένου να τους διασώσει, όπως και έγινε με επιτυχία.
Νωρίτερα είχε επιχειρήσει στο σημείο ελικόπτερο του πολεμικού Ναυτικού,το οποίο εντόπισε τους αγνοούμενους αλλά δεν μπορούσε να ρίξει συρματόσχοινο για να τους απεγκλωβίσει από το σημείο, και εγκατέλειψε την προσπάθεια. Η ομάδα των διασωστών που αναζητούσε για ώρες τους δύο αγνοούμενους τους εντόπισε και έφτασε κοντά τους, περίπου στις 19.00. Πρόκειται για τέσσερα μέλη της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, δύο πυροσβέστες από το κλιμάκιο της Ανώπολης και ένας εποχικός υπάλληλος από το φαράγγι της Σαμαριάς.
Οι διασώστες από την πρώτη στιγμή ζήτησαν super puma καθώς ήταν πάρα πολύ δύσκολο να απεγκλωβίσουν από το συγκεκριμένο σημείο τους δύο 25χρονους. Οι δύο περιπατητές είχαν εγκλωβιστεί σε υψόμετρο 800 μέτρων Νοτιοανατολικά του οικισμού της Σαμαριάς που βρίσκεται μέσα στον εθνικό δρυμό. Οι δύο 25χρονοι μεταφέρθηκαν με το super puma στα Χανιά και από εκεί στο νοσοκομείο της πόλης, καθώς ο ένας μόλις έφτασαν στα Χανιά κατέρρευσε. Το πλήρωμα του super puma όμως δεν έφυγε.
Νύχτα πια γύρισε στον εθνικό δρυμό για να απομακρύνει και τους διασώστες οι οποίοι είχαν πάρει το δύσκολο δρόμο της επιστροφής. Αν και πρόκειται για κάποιους από τους πιο έμπειρους διασώστες στην Κρήτη, το σημείο από το οποίο έπρεπε να επιστρέψουν ήταν πολύ επικίνδυνο καθώς δεξιά και αριστερά είχε γκρεμό. Στο δεύτερο βίντεο όταν έχει πια νυχτώσει φαίνεται ένα μέλος του super puma να δένει έναν διασώστη και να τον ανυψώνει με κάθετη διάσωση, όπως ακριβώς έγινε και με τους Ελληνοκαναδούς.
Ο Σταύρος Πλυμάκης, ο επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου της Ανώπολης που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.
«Ήταν μία από τις πιο δύσκολες διασώσεις που έχουμε κάνει. Όταν ήρθε το ελικόπτερο από τον αέρα που δημιουργούσε ξεκολλούσαν πέτρες από τις πλαγιές και κινδυνεύαμε να μας χτυπήσουν καθώς δεν υπήρχε κάποιο μέρος να προστατευτούμε, δεξιά και αριστερά υπήρχε γκρεμός. Θέλω να ευχαριστήσω την πολεμική αεροπορία και το πλήρωμα του super puma που μπήκε σε τόσο δύσκολο μέρος και έσωσε δύο ζωές.
Και θέλω να ευχαριστήσω πολύ και την Μαρία Αξυπολύτου, την υπεύθυνη του φορέα διαχείρισης που βρισκόταν στην Αγία Ρούμελη και επικοινωνούσαμε μαζί της μέσω ασυρμάτου και εκείνη μετέφερε τις πληροφορίες στο κέντρο επιχειρήσεων στο Ηράκλειο».
Καρέ, καρέ η διάσωση: