Μαίνονται για δεύτερη ημέρα οι φωτιές σε Μάνδρα και Λουτράκι, ενώ μεγάλη ανησυχία υπήρχε νωρίτερα για την προσέγγιση της πυρκαγιάς στα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους.

Το 112 ήχησε για την περιοχή «Γλυκιά Ζωή» που βρίσκονται κοντά στα διυλιστήρια, στέλνοντας τους κατοίκους να εκκενώσουν προς Αγίους Θεοδώρους. Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να κρατήσουν σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου τη φωτιά από τις εγκαταστάσεις, στην κορυφογραμμή.

Εκεί θα επικεντρωθεί η προσπάθεια το βράδυ, ώστε να κρατηθούν οι φλόγες μακριά από τις κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις ώστε να μην δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Κοντά στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις επιχειρούσαν νωρίτερα δύο ελικόπτερα και δύο Canadair.

Κολλυδάς: «Θα κοπάσουν σημαντικά οι άνεμοι τη νύχτα»

Ευχάριστα νέα, τουλάχιστον για τη νύχτα, από τον Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, ο οποίος ανέφερε: «Όπως και χθες μετά τις 9 οι άνεμοι θα κοπάσουν σημαντικά. Και στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια θα γυρίσει ο άνεμος από βορειοανατολικός, θα γίνει ελαφρώς βόρειος, βορειοδυτικός και θα σταματήσουν οι ριπές του ανέμου».

Λιγότερο αισιόδοξο το μήνυμα για το πρωί της Τετάρτης: «Το πρωί της Τετάρτης και πάλι οι άνεμοι θα ενισχυθούν. Αύριο μέχρι περίπου τις 6-7 το απόγευμα θα διατηρηθεί το μελτέμι, θα δούμε και πάλι εντάσεις στα 5 μποφόρ με τις ριπές να φτάνουν τα 6 ή και περισσότερο».

Δραματικές διαστάσεις στη φωτιά στη Δυτική Αττική

Λίγα λεπτά πριν τα εναέρια μέσα αποσυρθούν λόγω της νύχτας, η φωτιά στη Δυτική Αττική συνέχιζε να έχει δραματικές διαστάσεις. Οι φλόγες πέρασαν από τη Μάνδρα στα Μέγαρα με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να έχουν αναπτυχθεί στην Εθνική Οδό.

Στη Νέα Πέραμο, με μήνυμα του 112, οι κάτοικοι καλούνταν νωρίτερα να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Μηνύματα του 112 και για τη φωτιά στο Λουτράκι, ανησυχία για τα διυλιστήρια

Δύο μηνύματα του 112 εστάλησαν το απόγευμα. Αρχικά στους κατοίκους της περιοχής «Γλυκιά Ζωή» ώστε να εκκενώσουν προς Αγίους Θεοδώρους, ενώ λίγη ώρα αργότερα με νέο μήνυμα καλούνταν οι κάτοικοι του Λουτρόπυργου, Άνω Βλυχάδας, συνοικισμών Όθωνα και Ευταξία να εκκενώσουν προς Ελευσίνα.

Πύρινος κλοιός χιλιομέτρων στην Άνω Βλυχάδα: Αγώνας να μην περάσουν οι φλόγες την Εθνική Οδό

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στο νέο «μέτωπο» της Άνω Βλυχάδας στα Μέγαρα, της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ τόνισε ότι η φωτιά καίει 200 μέτρα από την Εθνική Οδό. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η παλαιά Εθνική Οδός είναι ανοιχτή και στα δύο ρεύματα ενώ στη νέα Εθνική άνοιξε μετά τις 01:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (20/7) και το ρεύμα προς Κόρινθο.

Το εν λόγω πύρινο μέτωπο χωρίστηκε σε δύο μέρη: το ένα κινείται προς την Άνω Βλυχάδα και το άλλο προς τα Μέγαρα. Στην ευρύτερη περιοχή τα μέτωπα είναι τρία: Άνω Βλυχάδα, Λουτρόπυργος και οικισμός Πλάτωνα.

Ο κ. Φυλακτός δήλωσε αισιόδοξος ότι η φωτιά δεν θα προχωρήσει, από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπίας Οδού όπου βρίσκεται, καθώς οι επίγειες δυνάμεις είναι πολλές αλλά επιχειρούν φορτωτές και γκρέιτερ, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες. «Αυτή τη στιγμή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά η φωτιά βρίσκεται στα 200 μέτρα από την Εθνική Οδό (…) Το μήκος του μετώπου μπορεί να είναι και τριών χιλιομέτρων», συμπλήρωσε. «Στον οικισμό Πλάτωνα ίσως να έχουμε και καμένα σπίτια. (…) Γύρω στα 70 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, όλοι είναι καλά στην υγεία τους».

Δήμαρχος Μεγαρέων: «Ριπές αέρα έχουν αναζωπυρώσει το μέτωπο, ιδιαίτερα στην Άνω Βλυχάδα»

Για την αναζωπύρωση που υπάρχει στο σημείο μίλησε στην ΕΡΤ και ο δήμαρχος Μεγαρέων.

«Παρότι η κατάσταση είχε ηρεμήσει στα βόρεια των οικισμών Άνω Βλυχάδα, Πλάτωνα και Άνω Λουτρόπυργο, τώρα κάποιες ριπές αέρα έχουν αναζωπυρώσει το μέτωπο, ιδιαίτερα προς την περιοχή της Άνω Βλυχάδας», είπε αρχικά ο κ. Σταμούλης.

«Αυτοί είναι οικισμοί του Δήμου οι οποίοι εγκαίρως έχουν εκκενωθεί. Έχει φτάσει στον οικισμό του Πλάτωνα, έχει μπει η πυρκαγιά μέσα στον οικισμό, έχει καταστρέψει πολλά σπίτια. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις, αρκετές έχουν απλωθεί σε όλο το μέτωπο, ενεργούν και προσπαθούν όσο μπορούν να την περιορίσουν», τόνισε.

Δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας: Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πουρνάρι και Νέα Ζωή

«Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Στην περιοχή ενισχύονται και οι αστυνομικές δυνάμεις για να απομακρύνουν κόσμο από το σημείο.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Μάνδρα

Τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς οδήγησαν τις Αρχές στο να προχωρήσουν σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων σε μέρος του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει:

  • επι της οδού Φυλής από την ι.μ. κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστων.
  • επι της επαρχ. οδού Οινόης – Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ
  • επι της επαρχ. οδού Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δυο ρευματα.
  • επι των εξόδων Αττικής Οδού προς Θριάσιo και προς μανδρα.
  • επι της οδου Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λ. Καταδρομών.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη νέα Εθνική Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Λουτράκι, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές. Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλαιά Εθνική Αθηνών – Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (19/7), πάντως, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία και τις συνεχείς ενημερώσεις από την Τροχαία.

Στο μεταξύ, ακολούθησε νέα ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, η οποία αναφέρει πως διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων έως τον κόμβο της Επιδαύρου. Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

«Έχουν καεί περίπου 30 σπίτια στο Λουτράκι»

Μιλώντας στον Alpha, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, αναφέρθηκε σε περίπου 30 καμένα σπίτια από τη φωτιά στο Λουτράκι.

«Η φωτιά στο Λουτράκι πραγματικά είχε όλα εκείνα που έπρεπε να μπορούσαν να την περιορίσουν. Όμως οι ισχυροί άνεμοι όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στροβίλιαζαν τη φωτιά από το ένα μέρος στο άλλο. Επεκτάθηκε από την Καλλιθέα, στον Παράδεισο, στη Γαλήνη και έχει φτάσει κοντά στα διυλιστήρια και τα διόδια της Κορίνθου.

Εκεί ήταν το μεγάλο στοίχημα, ήταν 4-5 ελικόπτερα που έριχναν συνέχεια νερό από τον Σαρωνικό. Κατάφεραν να σταματήσουν αυτό το μέτωπο. Ο αέρας έχει κοπάσει. Δεν κινείται πλέον με ταχύτητα ο αέρας και καταφέραμε να μην κινδυνεύει η επικοινωνία μεταξύ Κορίνθου και Αθηνών.

Ολόκληρη η έκταση που είναι πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, δημιουργεί προϋποθέσεις τέτοιες που δεν μπορεί κανένα συνεργείο καταγραφής να εισχωρήσει και να γράψει τις ζημιές. Μακροσκοπικά έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν σπίτια καμένα που έχουν ξεπεράσει τα 30. Η Αστυνομία έκανε ένα πολύ σπουδαίο έργο οδηγώντας τους πολίτες ασφαλώς στην απομάκρυνση».

Στο Λουτράκι αρκετές ήταν οι αναζωπυρώσεις από νωρίς, λιγότερες στη Σαρωνίδα. Ακόμη υπάρχουν ενεργές καύσεις, ειδικά στο Λουτράκι, σημείωσε ακόμη νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΕΡΤ.

Στη Σαρωνίδα, υπήρχαν από το πρωί διάσπαρτες καύσεις οι οποίες αντιμετωπίζονταν χωρίς πρόβλημα. Στο Λουτράκι ήταν περισσότερες οι ενεργές καύσεις.

«Και στη Σαρωνίδα και στο Λουτράκι, οι πυρκαγιές έχουν μια πολύ καλή εικόνα, αλλά η μέρα προχωράει, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, είμαστε επιφυλακτικοί για να πούμε ότι είναι σε ύφεση, καταβάλλονται προσπάθειες να κλείσουν ως το απόγευμα», δήλωνε ο εκπρόσωπος.

Συνδράμουν την κατάσβεση στη Μάνδρα οι «Αίαντες» της Αστυνομίας

Δύσκολη είναι η μάχη της Πυροσβεστικής με τη φωτιά στη Μάνδρα, με αποτέλεσμα η Ελληνική Αστυνομία να συνδράμει με δύο αίαντες.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του OPEN, η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη, οπότε οι αρχές θεωρούν ότι οι «αύρες» μπορεί να βοηθήσουν. Σημειώνεται, ότι νωρίτερα μια κάτοικος της Μάνδρας μίλησε στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του OPEN, όπου αναφέρθηκε στο ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην περιοχή. Οι φλόγες πλησιάζουν όλο και πιο γρήγορα, αλλά, όπως αναφέρει η ίδια, «μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού».

«Δεν υπάρχει αεροπλάνο, δεν υπάρχει πυροσβέστης, μας έχουν κλείσει τον δρόμο, δεν έχουμε πρόσβαση στα σπίτια μας. Οι άνδρες μας περάσανε κρυφά και πήγαν κάτω και κόβουνε να ανοίξουν αντιπυρική. Δεν υπάρχει ένας πυροσβέστης, σας ορκίζομαι στα παιδιά μου. Από χτες δεν είδαμε έναν πυροσβέστη», ξεκινά η κυρία Αγγελική, αναφέροντας πως αναγκάστηκε να πάρει τηλέφωνο για να κάνει την καταγγελία.

Φωτογραφίες από τη φωτιά στα Δερβενοχώρια…