Ένας τυφώνας που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του αλλά δεν αφήνει πίσω του καταστροφή αλλά καθαρές ακτές. Ο λόγος για τον «Τυφώνα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ο οποίος σάρωσε τα απορρίμματα στην Σάμο. Το «Typhoon Project» ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας.
Με ένα εντυπωσιακό βίντεο, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, παρουσίασε την απορρυπαντική δράση του σκάφους «Typhoon» στις ακτές της Σάμου και «σύστησε» τους ανθρώπους, τα μέσα αλλά και τις μεθόδους που επιχειρούν ώστε να υπάρξει το εξαιρετικό αποτέλεσμα αυτής της μοναδικής και πρωτοπόρου για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλίας.
Στα πλάνα του βίντεο γίνεται ξεκάθαρη η τρομακτική αντίθεση… Από τη μια η ομορφιά του νησιού και από την άλλη τα σκουπίδια, αποτέλεσμα της ανθρώπινης αδιαφορίας, που αλλοιώνουν το τοπίο.
Στο βίντεο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης καταγράφεται κάθε φάση της διαδικασίας που ακολουθείται και αποτυπώνεται πλήρως η προσπάθεια που καταβάλει το πλήρωμα του «Typhoon» για να φέρει εις πέρας την αποστολή που έχει αναλάβει.
Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τις ακτές, η μεταφορά τους στο κατάστρωμα του πλοίου, η συσκευασία και η τακτοποίηση, έως την προσωρινή αποθήκευσή τους έχουν καταγραφεί στο βίντεο.
Το «Typhoon», είναι ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που πλέει όλο τον χρόνο απορυπαίνοντας και μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης. Το «Typhoon» διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις. Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.
Το «Typhoon Project» συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μελέτη των βενθικών απορριμμάτων στον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και με την Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.