Οι κάμερες ασφαλείας αποτελούν πολύτιμο πλεονέκτημα για ένα σπίτι με πλήρες σύστημα προστασίας. Ωστόσο, οι κάμερες ασφαλείας που εγκαθίστανται τυχαία, μπορεί να αφήσουν νεκρές ζώνες κάλυψης ή να οδηγήσουν σε κακό σήμα βίντεο. Στη συνέχεια ακολουθούν βασικές συμβουλές για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, για να είστε σίγουροι ότι το σύστημά σας θα παρέχει τη μέγιστη κάλυψη τόσο για εσάς και για την οικογένειά σας όσο και για την περιουσία σας.

  • Ενσύρματες ή ασύρματες κάμερες; Μια βασική ερώτηση: θέλετε ενσύρματες ή ασύρματες κάμερες ασφαλείας; Η απάντησή σας θα επηρεάσει σχεδόν όλες τις πτυχές για την τοποθέτηση του συστήματος καμερών στο σπίτι σας. Η απόφασή σας ουσιαστικά αφορά τη βασική διαφορά των δύο τύπων: οι ενσύρματες χρειάζονται καλωδίωση για να τροφοδοτούνται με ρεύμα και να μεταβιβάζουν τα δεδομένα τους (άρα μπορούν να τοποθετηθούν μόνο όπου μπορούν να φτάσουν καλώδια), οι ασύρματες χρειάζονται τροφοδοσία με μπαταρία. Στην πρώτη περίπτωση, λοιπόν, τρυπάτε τοίχους και ενδεχομένως να μην μπορείτε να καλύψετε όλες τις περιοχές που θέλετε, αλλά εξασφαλίζετε σταθερή τροφοδοσία. Στη δεύτερη περίπτωση, έχετε μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις μπαταρίες των καμερών.
  • Ποιους χώρους ελέγχουμε; Οποιοσδήποτε εξωτερικός χώρος του σπιτιού είναι πιθανό σημείο εισόδου για διαρρήκτες -είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην κάλυψη ορισμένων περιοχών. Κατά σειρά σπουδαιότητας, αυτές είναι: 1. Η κυρίως είσοδος. 2. Παράθυρα (ιδίως σε ισόγεια και πρώτο όροφο), 3. Οι δευτερεύουσες είσοδοι, 4. Το γκαράζ, 5. Ο κήπος ή η αυλή. 6. Ο δρόμος μπροστά από το σπίτι.
  • Πού τοποθετούμε τις κάμερες; Οι κάμερες δεν τοποθετούνται κατ’ ανάγκην στον χώρο που θέλουμε να παρακολουθούμε. Στους εσωτερικούς χώρους, είναι λογικό να βάζουμε την κάμερα στο ίδιο δωμάτιο, καθώς προσφέρουν την ευρύτερη δυνατή θέα του δωματίου. Για την παρακολούθηση κάποιου εξωτερικού χώρου, μπορεί να είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την κάμερα σε εσωτερικό χώρο (π.χ. η κάμερα που παρακολουθεί τον κήπο).
  • Έχω σήμα; Παράλληλα με την πηγή τροφοδοσίας της κάμερας (πρίζα ή μπαταρία), πρέπει να δείτε με ποιον τρόπο μεταβιβάζει η κάμερα τα δεδομένα της. Οι ασύρματες κάμερες μπορούν να στέλνουν σήμα μέσω ανοιχτών περιοχών ή μέσα από λεπτούς τοίχους. Όμως, μπορεί η τοιχοποιία σε συγκεκριμένα σημεία να μην επιτρέπει τη μετάδοση ασφαλούς σήματος. Οι ενσύρματες κάμερες χρησιμοποιούν καλώδια για να στείλουν το δικό τους σήμα, έτσι θα πρέπει να αποφασίσετε πώς θα περάσετε το καλώδιο μέσα από τους τοίχους, από την οροφή ή και κάτω από το δάπεδο.
  • Πόσο ψηλά; Αν μια κάμερα βρίσκεται τοποθετημένη ψηλά, είναι πιο ασφαλής και λειτουργεί καλύτερα -καλύπτει περισσότερο χώρο και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο… παιχνιδιού από παιδιά, κατοικίδια κ.λπ. Σε εξωτερικούς χώρους, τοποθετήστε την κάμερα περίπου 3-4 μέτρα πάνω από το έδαφος. Αποφύγετε μεγαλύτερα ύψη, γιατί η κάμερα μπορεί να μη «γράφει» λεπτομέρειες, ενώ είναι πιο δύσκολο να καθαριστεί και να συντηρηθεί. Σε εσωτερικούς χώρους, τοποθετήστε την κάμερα πάνω από το ύψος της πόρτας ή του παράθυρου και στρέψτε την κάμερα ελαφρώς προς τα κάτω.
  • Πώς θα τις εγκαταστήσω; Οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να εγκατασταθούν σχεδόν οπουδήποτε. Να θυμάστε, όμως, ότι αν είναι εύκολο να εγκατασταθούν, άλλο τόσο εύκολο είναι να απεγκατασταθούν (από κάποιον διαρρήκτη). Μην τις τοποθετείτε, λοιπόν, σε σημεία με εύκολη πρόσβαση -όπου είναι δυνατό. Σημαντικό, επίσης, είναι να έχουν στερεωθεί καλά –λ.χ. μη στερεώνετε κάμερα σε τοίχο από γυψοσανίδα.
  • Να βάλω και «κρυφές»; Οι κάμερες ασφαλείας στο σπίτι είναι πλέον διαδεδομένες και ένας εισβολέας πιθανόν να ψάξει γι’ αυτές και να τις απενεργοποιήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί εγκαθιστούν και κρυφές κάμερες ασφαλείας. Κάποια μοντέλα δεν είναι μεγαλύτερα από ένα παγάκι και μεταδίδουν βίντεο και ήχο στο smartphone σας. Αν και δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα ολοκληρωμένα συστήματα καμερών ασφαλείας, κερδίζουν έδαφος επειδή είναι τόσο μικρά που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Μερικοί προχωρούν ακόμη ένα βήμα παραπέρα και εγκαθιστούν μια μεγαλύτερη, ψεύτικη κάμερα στο ίδιο δωμάτιο με την κρυφή κάμερα. Εάν ο εισβολέας απενεργοποιήσει την ψεύτικη κάμερα, η πραγματική κάμερα συνεχίζει να γράφει.
  • Τι κάνω με τα παράθυρα; Ένα μειονέκτημα μιας κάμερας ασφαλείας που έχει τοποθετηθεί σε εσωτερικό χώρο για να επιτηρεί έναν εξωτερικό χώρο, είναι ότι η εικόνα, όταν γράφεται μέσα από τζάμι, είναι «ξεπλυμένη». Πειραματιστείτε, λοιπόν, με διαφορετικές γωνίες. Δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία IR ή «ντύστε» την κάμερα με μια λεπτή πετσέτα για να εμποδίσετε το φως του δωματίου να αντανακλάται στο γυαλί.
  • Μήπως παρανομώ; Ποτέ μην παρακολουθείτε περιοχές όπου ένα άτομο πρέπει να μένει «αθέατο». Συνήθως, αυτό σημαίνει το μπάνιο και τα υπνοδωμάτια. Νομικό πρόβλημα μπορεί να προκύψει και για την παρακολούθηση πολυσύχναστων εξωτερικών χώρων. Επειδή στο θέμα υπάρχουν αρκετές γκρίζες νομικά ζώνες, φροντίστε οπωσδήποτε για τις πιο απλές και σαφείς περιπτώσεις. Για παράδειγμα, είναι άλλο να καταγράφει η κάμερα τον χώρο της αυλής σας και άλλο να καταγράφει και την αυλή του γείτονα.