Αξίζει να εργαστεί κάποιος ως σερβιτόρος κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στη Μύκονο; Η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το Newsbeast βρέθηκε στο νησί των Ανέμων και συνομίλησε με αρκετούς σερβιτόρους που απασχολούνται αυτή την περίοδο σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, beach bar, νυχτερινά κλαμπ αλλά και φούρνους γνωστών επωνυμιών που έχουν ανοίξει παραρτήματα εκεί και εξυπηρετούν εκατοντάδες πελάτες καθημερινά.
Καταρχάς οι μισθοί δεν είναι «τρελοί» όπως πολλοί μπορεί να φαντάζονται, καθώς κυμαίνονται από 1.200 έως και 1.500 ευρώ τον μήνα για οκτάωρη εργασία έξι ημερών την εβδομάδα και ένα ρεπό που δίδεται συνήθως από Δευτέρα έως και Πέμπτη, καθώς τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα όλες οι επιχειρήσεις δουλεύουν με πλήρες προσωπικό ώστε να εξυπηρετείται η πελατεία.
Οι επιχειρηματίες προτείνουν ένα συγκεκριμένο ποσό για τους σερβιτόρους, που κυμαίνεται στην κλίμακα που προαναφέραμε, χρησιμοποιώντας όμως ως δέλεαρ και τα φιλοδωρήματα. Σου λέει «θα παίρνεις π.χ. 1.300 ευρώ τον μήνα, και όλα τα tips θα τα μοιράζεσαι εσύ και τα υπόλοιπα γκαρσόνια». Πόσα είναι αυτά; Εξαρτάται, από το μαγαζί που θα δουλέψεις και την κίνηση που θα έχει. Όπως δηλώνουν οι γνωρίζοντες, στα μεγάλα και γνωστά beach bar που σερβίρουν φαγητό, ποτά και καφέδες, τα φιλοδωρήματα μπορεί να φθάνουν και τα 500 ευρώ την εβδομάδα ή τον Αύγουστο ακόμη και τα 800 ευρώ την εβδομάδα. Προσοχή, όχι τον μήνα, την εβδομάδα! Κάποια από αυτά είναι και αφορολόγητα.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα ωράρια σε γενικές γραμμές δεν τηρούνται όταν πρόκειται για βραδινές βάρδιες καθώς οι σερβιτόροι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στο μαγαζί μέχρι να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι πελάτες από τα τραπέζια. Αυτό σημαίνει ότι το οκτάωρο μπορεί εύκολα γίνει εννιάωρο ή δεκάωρο.
Υπάρχει όμως κι ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο – ίσως τον καταλυτικότερο. Αφορά τη στέγαση του υπαλλήλου. Στις σοβαρές και μεγάλες επιχειρήσεις της Μυκόνου, ο ιδιοκτήτης παρέχει χώρο διαμονής για το υπαλληλικό προσωπικό. Δεν πηγαίνει δηλαδή ο σερβιτόρος από την Αθήνα στη Μύκονο και ψάχνει πού θα μείνει (αυτό το κάνουν «μονάχα οι freelancer, δηλαδή φωτογράφοι, ξεναγοί, κ.λπ. που έρχονται εδώ» όπως μας λένε). Έχει φροντίσει εγκαίρως ο επιχειρηματίας να προβεί σε συμφωνία κλείνοντας δωμάτια ή ένα ολόκληρο σπίτι για να μένουν τα γκαρσόνια.
«Έχει προϋπολογίσει στα κόστη του ότι θα δώσει και π.χ. 50.000 ή 60.000 ευρώ για να μείνουν οι απασχολούμενοι» δηλώνουν οι γνωρίζοντες, προσθέτοντας πως «υπάρχουν επιχειρηματίες που νοιάζονται γι’ αυτά τα παιδιά και άλλοι όχι, ενώ έχουμε και ιδιοκτήτες που περνάνε το συμβόλαιο της ενοικίασης του σπιτιού ή των δωματίων στα έξοδα της επιχείρησης κι άλλοι όχι».
Την ίδια ώρα συναντά κανείς στο νησί και αντιεπαγγελματίες που δεν μεριμνούν ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους τους, καθώς το μόνο που κάνουν είναι να υπόσχονται στέγαση, που στην πράξη μπορεί να είναι ένα κοντέινερ έξω από τη Χώρα της Μυκόνου, ή τον οικισμό που υπάρχει το μαγαζί, ή ακόμη και στην παραλία, πίσω από το beach bar, που διαθέτει μονάχα ένα κρεβάτι, ένα κλιματιστικό και μια εξωτερική τουαλέτα. «Παλαιότερα υπήρχαν μαγαζάτορες που κοίμιζαν τους υπαλλήλους τους σε σκηνές ή στο κάμπινγκ, ευτυχώς αυτοί έχουν λιγοστέψει» μας πληροφορούν.
Πάντως ακόμη και σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης στη Μύκονο που αναζητούν υπαλλήλους, καθώς δεν έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μετά τα μέσα Ιουνίου. Οι νέοι το σκέφτονται εάν και κατά πόσο αξίζει να θυσιάσουν το καλοκαίρι τους δουλεύοντας στο νησί των Ανέμων ή αξίζει να απασχοληθούν σε κάποια άλλη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια πάντως η τουριστική σεζόν στη Μύκονο είναι «μεταξύ… παρέλασης και παρέλασης», όπως μας λένε. Δηλαδή χονδρικά, από την 25η Μαρτίου έως την 28η Οκτωβρίου.