Φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο θα «εκτοξευθεί» εκφράζονται μετά τις πρώτες κουβέντες που κατάφεραν να πάρουν από τους διασωθέντες οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Ήδη έχουν ανασυρθεί 79 νεκροί, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διασωθέντες αναφέρουν πως στο πλοίο επέβαιναν από 500 έως 700 άτομα. Κάποιοι εξ όσων κατάφεραν να σωθούν μάλιστα υποστηρίζουν ότι στα αμπάρια του πλοίου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά.

Για τον αριθμό των επιβαινόντων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, μιλώντας νωρίτερα στο MEGA, τόνισε πως όταν τα ελληνικά πλοία προσέγγισαν το βράδυ είδαν το κατάστρωμα του αλιευτικού μήκους 25 έως 30 μέτρων γεμάτο ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν διαθέτει υποδομές για το πλήθος των νεκρών, η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει ήδη τη «ναύλωση» φορτηγών ψυγείων για τη σωστή διαχείριση των σορών. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στους ζωντανούς και τους νεκρούς αυτού του ναυαγίου», είπε ο ίδιος.

Οι σοροί αναμένεται τις επόμενες ώρες να μεταφερθούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Κορίνθου και Πειραιά. Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες.

Ακυρώνονται προεκλογικές δραστηριότητες, σκέψεις και για το ντιμπέιτ

Στην Καλαμάτα έχει μεταβεί ήδη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία αφού ενημερώθηκε από τους επικεφαλής των φορέων στο λιμάνι της Καλαμάτας, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Λιμεναρχείο και στη συνέχεια επισκέφθηκε τους διασωθέντες που νοσηλεύονταν.

Οι προγραμματισμένες προεκλογικές δράσεις Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα και Αλέξη Τσίπρα στη Σητεία ακυρώθηκαν. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί επικοινώνησαν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος εποπτεύει τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταβαίνει στην Καλαμάτα.

Σκέψεις έχουν εκφραστεί και για την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 21:00 της Πέμπτης στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.