Εάν βρεθείς στη Μύκονο, θα πρέπει να εύχεσαι να μην σου τύχει κάποιο σοβαρό ιατρικό περιστατικό, καθώς το Κέντρο Υγείας παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι διαθέτει μεν τρία ασθενοφόρα, αρκετά θα έλεγε κανείς για ένα νησί 86.125 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ωστόσο υπάρχει μονάχα… μια βάρδια για τη χρήση τους. Άρα πρακτικά μπορεί να διαθέτει τρία, αλλά επί της ουσίας έχει μονάχα έναν οδηγό, οπότε τα άλλα δύο είναι σαν να μην υπάρχουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα εκ των τριών ασθενοφόρων αποτελεί δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπως μαρτυρά και το σχετικό λογότυπο στην πόρτα του. Παρ’ όλα αυτά, αν και τέτοιου είδους δωρεές είναι χρήσιμες και αναγκαίες, καλύπτοντας ενίοτε τις παραλείψεις και τις ανεπάρκειες του κράτους, διαπιστώνεται ότι στην πράξη δεν υπάρχει πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους, όταν παροπλίζονται λόγω έλλειψης προσωπικού.
Στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου δεν υπάρχουν παράλληλα κρίσιμες ειδικότητες ιατρών. Δεν υπάρχει για παράδειγμα αυτή τη στιγμή ορθοπαιδικός, παρά το γεγονός ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφεται και ένα τροχαίο ατύχημα στο νησί των Ανέμων, εξαιτίας του γεγονότος ότι, κυρίως το βράδυ, κάποιοι ασυνείδητοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών (ενοικιάζονται δεκάδες μηχανάκια – «γουρούνες» καθημερινά), ενώ και οι ίδιοι οι δρόμοι είναι σε αρκετά σημεία στενοί. Όπως δηλώνει στο Newsbeast η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Κέντρου Υγείας Μυκόνου και αντιδήμαρχος του νησιού κ. Ντίνα Σαμψούνη, «ο ορθοπαιδικός που είχαμε μας έφυγε μετά από 7 χρόνια, και περιμένουμε να έρθει άλλος. Λόγω των επερχόμενων εθνικών εκλογών έχουν «παγώσει» οι μετακινήσεις, ωστόσο έχει κατατεθεί αίτημα εξαίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μπορέσει να έρθει ταχύτερα καινούργιος».
Όπως μας λέει, «αυτή τη στιγμή έχουμε 3 παθολόγους, έναν καρδιολόγο, έναν παιδοχειρουργό και έναν γενικό χειρουργό. Αναγκαία ειδικότητα σε εμάς εδώ είναι οι γενικοί γιατροί, που δεν υπάρχουν, ώστε να επιλαμβάνονται σοβαρών ατυχημάτων που κινδυνεύει η ζωή του άλλου. Στο Κέντρο Υγείας πρέπει να υπάρχουν επειγοντολόγοι και γενικοί γιατροί».
Πληροφορίες μας αναφέρουν πάντως ότι αυτή την περίοδο πρακτικά δεν υπάρχει ούτε καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας, αφού απουσιάζει με αναρρωτική άδεια, ενώ το ακτινολογικό υπολειτουργεί τις βραδινές ώρες, παρά το γεγονός ότι διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο. «Ακόμη και οι ιδιώτες γιατροί του νησιού, στο Κέντρο Υγείας στέλνουν τους ασθενείς για αξονική» τονίζει η κ. Σαμψούνη.
Επίσης δεν υπάρχει συνεχώς άτομο στο τηλεφωνικό κέντρο για να δέχεται τις κλήσεις πρώτων βοηθειών, ούτε και ασφάλεια (security) στους χώρους του Κέντρου Υγείας, με αποτέλεσμα κατά το παρελθόν να έχουν καταγραφεί περιστατικά ακόμη και άσκησης σωματικής βίας από… ευέξαπτους ασθενείς ή συγγενείς τους, προς το ιατρικό προσωπικό. Μπαίνοντας κανείς στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, αντικρίζει μια αφίσα που αναφέρει «Όχι βία στις λευκές μπλούζες», σύνθημα που έχουν υιοθετήσει οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας.
Σε περίπτωση ενός σοβαρού περιστατικού ο ασθενείς διακομίζεται είτε στο νοσοκομείο Σύρου είτε σε κάποιο από τα νοσοκομεία της Αθήνας – ανάλογα με τη βαρύτητα και τις κενές κλίνες.