Το σπίτι μας είναι ο ορισμός της ασφάλειας για εμάς, την οικογένειά μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Όμως, πόσο βέβαιοι μπορούμε να είμαστε γι’ αυτό, ειδικά όσοι έχουμε μικρά παιδιά; Ανεξάρτητα από την απάντηση που θα δώσει ο καθένας, ετοιμάσαμε μια λίστα με τους δέκα πιο συνηθισμένους κινδύνους για το παιδί μας στον χώρο του σπιτιού και παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για την αντιμετώπισή τους, ώστε να βεβαιωθούμε όλοι ότι όλα… βαίνουν καλώς.
Και κάτι ακόμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε: τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που απειλούνται περισσότερο από οικιακά ατυχήματα -προσέχουμε διπλά, λοιπόν.
1. Πτώσεις
Δεδομένου ότι οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου, αλλά και η κύρια αιτία τραυματισμών όσον αφορά τα οικιακά ατυχήματα, είναι πρώτιστη ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τους πιθανούς κινδύνους:
- Σκάλες: Τοποθετήστε πόρτες ασφαλείας τόσο στο κάτω όσο και στο επάνω μέρος της σκάλας. Φροντίστε ο φωτισμός να είναι καλός μέρα και νύχτα. Φροντίστε η σκάλα να μην έχει πιθανά εμπόδια, όπως γλάστρες ή ξεχασμένα παιχνίδια. Προσέχετε τα σκαλιά να μην είναι ολισθηρά, να είναι σταθερά και καλά συντηρημένα.
- Μπάνιο: Τα γλιστρήματα στο μπάνιο είναι το συχνότερο ατύχημα στο σπίτι. Φροντίστε, λοιπόν, το δάπεδο να μην έχει νερά και χρησιμοποιείτε αντιολισθητικά χαλάκια και πατάκια. Γενικά, ένας επιπλέον λόγος για να είναι η πόρτα του μπάνιου πάντα κλειστή, είναι και για να μην μπορεί να μπει μόνο του ένα παιδί.
2. Δηλητηρίαση
Ένας μεγάλος κίνδυνος για τα μικρά παιδιά, καθώς η περιέργειά τους τα οδηγεί να δοκιμάζουν οτιδήποτε. Για τον λόγο αυτό:
- Προϊόντα καθαρισμού και γενικώς διάφορα χημικά προϊόντα (π.χ. σαμπουάν) πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά ή είναι κλειδωμένα.
- Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά χωρίς επίβλεψη στον χώρο της κουζίνας ή στο μπάνιο.
- Αν χρησιμοποιείτε δοχεία γενικής χρήσης, βάλτε μια ετικέτα που να γράφει το περιεχόμενο. Επίσης, μην αποθηκεύετε χημικά προϊόντα σε δοχεία που προηγουμένως είχαν τρόφιμα.
- Να έχετε πρόχειρο (αποθηκευμένο και στο κινητό σας) το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων (210 779377). Σε περίπτωση δηλητηρίασης, πρέπει να ενεργούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
3. Μονοξείδιο του άνθρακα
Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένας σιωπηλός κίνδυνος, καθώς δεν έχει μυρωδιά. Έτσι:
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι σας και ελέγχετε τακτικά τη λειτουργία τους. Αρκετά συστήματα οικιακής ασφάλειας διαθέτουν ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα και θα σας ειδοποιήσουν έγκαιρα για μη ασφαλή επίπεδα του αέριου στο σπίτι σας.
- Αν χρησιμοποιείτε θερμάστρα ή σόμπα, ελέγχετε τακτικά ότι λειτουργούν χωρίς προβλήματα.
4. Πυρκαγιά
Ένας πολύ κοινός κίνδυνος, ιδιαίτερα καταστροφικός και θανατηφόρος. Γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε ευλαβικά συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας:
- Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού και πυροσβεστήρες στο σπίτι σας -οπωσδήποτε στην κουζίνα.
- Ελέγχετε τον συναγερμό σας τακτικά και βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε τις μπαταρίες.
- Να είστε πολύ προσεκτικοί στο μαγείρεμα και ποτέ μην αφήνετε σε αναμμένο μάτι ένα τηγάνι με λάδι μόνο του – μπορεί να πιάσει φωτιά. Αν αντιμετωπίσετε τέτοιο περιστατικό, μην προσπαθήσετε ποτέ να σβήσετε τη φωτιά με νερό.
- Ελέγχετε τακτικά την ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού σας για τυχόν φθορές, πρίζες που κρέμονται κ.λπ.
- Σπίρτα ή αναπτήρες και μικρά παιδιά… δεν πάνε ποτέ μαζί, ούτε για παιχνίδι, ακόμα κι αν είστε εκεί.
- Εάν υπάρχει καπνιστής στο σπίτι (που δεν είναι καλό), φροντίστε τα τασάκια να έχουν λίγο νερό μέσα για να είστε βέβαιοι ότι τα τσιγάρα θα σβήσουν σίγουρα. Προσοχή επίσης όταν αδειάζουμε τασάκι στα σκουπίδια μας.
- Αν χρειάζεστε κάποιο νυχτερινό φως, μη χρησιμοποιείτε κερί. Γενικά, όταν χρησιμοποιείτε κεριά, φροντίστε να είναι καλά στερεωμένα και να μην είναι προσιτά σε μικρά παιδιά.
- Ετοιμάστε ένα σχέδιο διαφυγής για την περίπτωση πυρκαγιάς στο σπίτι και εκπαιδεύστε τα παιδιά σας σε αυτό.
- Κάτι πολύ ειδικό, αλλά δυστυχώς συνηθισμένο: Πολλές φωτιές ξεκινούν από ελαττωματικά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια! Προσέχετε, λοιπόν, την ποιότητα του προϊόντος που αγοράζετε. Και καλό είναι να τα σβήνετε πριν πάτε για ύπνο.
5. Πνιγμός στο νερό
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για παιδιά ηλικίας 1-4 ετών. Γι’ αυτό:
- Να επιβλέπετε πάντα τα μικρά παιδιά όταν κάνουν μπάνιο. Κι αν χτυπήσει εκείνη την ώρα λ.χ. το τηλέφωνο, απλώς αγνοήστε το. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί ακόμα και σε μικρή ποσότητα νερού.
- Κρατάτε το καπάκι της τουαλέτας πάντα κλειστό. Καλό θα είναι να εγκαταστήσετε κάποιο καπάκι ασφαλείας.
- Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές στο μπάνιο.
- Αν έχετε πισίνα, τότε πρέπει να περιφράξετε τον χώρο. Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη όταν κολυμπούν. Περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
6. Πνιγμός
Τα μικρά παιδιά απλώς βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Εκτός, λοιπόν, από το να μην αφήνετε ένα μικρό παιδί χωρίς επίβλεψη, φροντίστε επιπλέον για τα εξής:
- Μάθετε πώς να δίνετε πρώτες βοήθειες για την περίπτωση πνιγμού -υπεραπαραίτητη η γνώση της λαβής Heimlich.
- Να παίρνετε για το παιδί σας με παιχνίδια που έχουν την κατάλληλη σήμανση για την ηλικία του, από αξιόπιστες εταιρείες, που να μην είναι εύθραυστα.
- Να κόβετε το φαγητό του παιδιού σε μικρά κομμάτια. Μάθετέ το να μασά καλά. Μη δίνετε στο παιδί σας τρόφιμα σκληρά (π.χ. ξηρούς καρπούς) ή μεγάλα σε μέγεθος (π.χ. γλειφιτζούρια).
- Μην αφήνετε εκτεθειμένα μικρά αντικείμενα (π.χ. νομίσματα, κουμπιά).
7. Αιχμηρά αντικείμενα
Τα μαχαίρια και τα ψαλίδια είναι απαραίτητα στο σπίτι. Όμως, στα χέρια ενός παιδιού είναι πηγή κινδύνου. Γι’ αυτό:
- Να φυλάτε τα αιχμηρά αντικείμενα σε κλειδωμένα συρτάρια ή σε συρτάρια στα οποία τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση.
- Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένο ένα μαχαίρι. Αρκεί ένα δευτερόλεπτο απροσεξίας για να συμβεί κάποιο ατύχημα.
- Αγοράστε και χρησιμοποιείτε μαχαίρια με θήκη.
- Τα εργαλεία κηπουρικής (ψαλίδια, πριόνια κ.λπ.) πρέπει να αποθηκεύονται σε ειδικό χώρο, που θα κλειδώνει. Μην αφήνετε τα παιδιά να τα χρησιμοποιούν ακόμα και αν είστε παρόντες.
8. Σόμπες και ψησταριές
Οι σόμπες και οι ψησταριές κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για τα παιδιά. Γι’ αυτό:
- Μην αφήνετε τα παιδιά να τις πλησιάζουν.
- Τυχόν λαβές, σχάρες κ.λπ. πρέπει να κοιτούν προς τα μέσα, για να μην μπορούν να τις πιάσουν παιδιά.
- Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά στερεωμένες και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να αναποδογυρίσουν αν κατά λάθος πέσει πάνω τους κάποιο παιδί.
9. Πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη συσκευή για κάθε νοικοκυριό, αλλά κρύβουν απειλές για ένα μικρό παιδί. Αν δεν μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μέρος όπου το παιδί δεν μπορεί να φτάσει (που είναι η καλύτερη λύση), φροντίστε για τα εξής:
- Όταν τοποθετείτε τα μαχαίρια και τα πιρούνια, οι λεπίδες και τα δόντια να είναι στραμμένα προς τα κάτω, για να αποφύγετε κοψίματα.
- Αδειάζετε αμέσως το πλυντήριο πιάτων μετά την πλύση, ώστε τα παιδιά να μη διατρέχουν τον κίνδυνο να πιάσουν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο.
- Μην αφήνετε ποτέ το πλυντήριο γεμάτο απορρυπαντικό.
- Τα πλυντήρια πιάτων λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Βεβαιωθείτε ότι έχει ασφαλίσει καλά, ώστε να μην μπορεί να ανοιχτεί στη μέση της πλύσης, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα από τον ατμό ή το ζεστό νερό.
10. Ασφυξία
Τα νήπια και τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν από ασφυξία ακόμα και μέσα στο σπίτι. Μερικά απλά βήματα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο είναι:
- Κρατήστε τις σακούλες απορριμμάτων, όπως και κάθε σακούλα, σε μέρος όπου τα παιδιά δεν μπορούν να τις βρουν.
- Μην αφήνετε να κρέμονται κορδόνια και σχοινιά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν έχετε κουρτίνες με κορδόνια.