«Μια φορά και έναν καιρό» είναι το σύνθημα του φετινού Athens Pride, το οποίο ξεκινά σήμερα, 17/05, και αναφέρεται στα όσα διεκδικούν τα άτομα που ανήκουν στην LGBTIQA+ κοινότητα. Διάφορες εκδηλώσεις και ενημερώσεις θα λάβουν χώρα σε σημεία της Αθήνας, με την πόλη να μπαίνει στους ρυθμούς της μεγάλης γιορτής.

Μέχρι και τις 10/06, που θα γίνει και η μεγάλη παρέλαση, άνθρωποι της LGBTIQA+ κοινότητας και όχι μόνο, θα βγουν στους δρόμους για διασκέδαση αλλά και ευαισθητοποίηση, καθώς θα υπάρχουν διάφοροι πάγκοι για ενημέρωση κοινού σχετικά με τα θέματα της κοινότητας.

Για να μάθετε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μπορείτε να επισκεφθείτε το athenspride.eu.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το σποτ για το φετινό Athens Pride

Η ανακοίνωση του Athens Pride 2023

«Μια φορά κι έναν καιρό… Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς δισταγμό, να δείξω την ταυτότητά μου όπου ήθελα και μου μιλούσαν με τις σωστές αντωνυμίες.

Μια φορά κι έναν καιρό… η σχέση μου αναγνωριζόταν. Και η επιλογή ήταν μόνο δική μου και δεν εξαρτιόταν από το φύλο, την ταυτότητα φύλου μου ή έκφραση. Μπορούσα να έχω παιδιά, έναν σωστό γάμο και την οικογένεια που ήθελα – όχι ως όπως την όριζαν οι άλλοι.

Μια φορά κι έναν καιρό… Ήμουν ο αληθινός μου εαυτός. Μπορούσα να υπάρχω όπως ήθελα, οι γιατροί δεν επενέβαιναν στο σώμα μου χωρίς τη συγκατάθεσή μου, δεν κρυβόμουν στα βάθη μιας “ντουλάπας” και ούτε το φύλο μου, ούτε το σώμα μου, ούτε οι άνθρωποι που αγαπούσα είχαν να σχέση με την αξία μου.

Μια φορά κι έναν καιρό… επέζησα. Δεν αναγκάστηκα να εγκαταλείψω έναν κόσμο που δεν μου έκανε ποτέ χώρο. Φορούσα ό,τι ήθελα, πήγαινα όπου ήθελα, και επέστρεφα στο σπίτι όποτε ήθελα. Τα ποσοστά δολοφονιών, αυτοκτονιών και εκφοβισμού δεν ήταν υψηλότερα για ανθρώπους σαν εμένα.

Μια φορά κι έναν καιρό… δεν φοβόμουν. Δεν φοβόμουν να υπάρχω, να απολαμβάνω, να ζω. Δεν φοβόμουν να είμαι ο αληθινός μου εαυτός.

Όπως πάντα, το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μόνο σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυφά ημερολόγια και είναι ποτέ δεν εξομολογείται… μέχρι τώρα. Αυτό το παραμύθι έχει πλέον τελειώσει.

Στις 10 Ιουνίου θα βγούμε στους δρόμους, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, για να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε και να απαιτήσουμε τη ζωή που μας χρωστάνε: Να βγάλουμε τις οικογένειές μας στην επιφάνεια, να αγαπάμε ελεύθερα, χωρίς ντροπή, να κατέχουμε τα σώματά μας, να παίρνουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας, να μην δολοφονούμαστε στους δρόμους, να μη φοβόμαστε για τη ζωή μας, να μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας…

Μια φορά κι έναν καιρό… Αγωνίστηκα για τα δικαιώματά μου και τα κατάφερα».