Η Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ως Συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, μίλησε σε γονείς και μικρά παιδιά στην εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» που διοργάνωσε το Τμήμα Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Καλλιθέας, σε συνεργασία με τα νηπιαγωγεία της πόλης, στο θέατρο Ιζόλα. 

  • Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι το σώμα τους τους ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει ή να τα χαϊδέψει χωρίς την άδειά τους. Ο ειλικρινής και άμεσος διάλογος ήδη από μικρή ηλικία σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τα απόκρυφα σημεία του σώματος, με σωστή χρήση των όρων που αφορούν στα γεννητικό όργανα και άλλα σημεία του σώματος τους θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν τι δεν επιτρέπεται.
  • Τα παιδιά διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν φιλί ή χάδι ακόμη και από άτομο το οποίο αγαπούν. Πρέπει να μάθουν να λένε όχι, αμέσως και κάθετα, σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής συμπεριφοράς, να μάθουν τρόπους να αποφεύγουν καταστάσεις που απειλούν την ασφάλεια τους και να ενημερώνουν έναν ενήλικα που εμπιστεύονται. 
  • Έχει σημασία να τονισθεί ότι τα παιδιά θα πρέπει να επιμείνουν έως ότου ο ενήλικας να δώσει τη δέουσα σημασία παίρνοντάς τα στα σοβαρά.

Για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μίλησε η Ψυχολόγος, Κατερίνα Κυριάκου.