Με τις ιώσεις και τη γρίπη να είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο πολλοί είναι οι Θεσσαλονικείς που κάνουν στροφή στην αγορά βοτάνων, προκειμένου να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα, κυρίως τον βήχα.
«Πίνω τσάι όταν έχω κρυολόγημα για να καταπολεμήσω την λοίμωξη. Αν και υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα από ότι ακούω, εγώ πιστεύω πως το τσάι βοηθάει περισσότερο στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος από τα φάρμακα, γιατί τα φάρμακα περιέχουν χημικά» λέει πολίτης στο GRTimes.
Ωστόσο αρκετοί είναι και αυτοί που υποστηρίζουν πως τα βότανα δεν μπορούν να γιατρέψουν κάποιον που νοσεί, παρά μόνο να βοηθήσουν τον ασθενή να νιώσει καλύτερα. «Κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα, προμηθευόμαστε τσάι σε περίπτωση κρυολογήματος. Όμως, δεν θεωρώ πως το τσάι μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα αλλά μπορεί σίγουρα να σταματήσει τον βήχα» λέει άλλος.
«Αυξήθηκαν οι πωλήσεις στο τσάι»
Οι πωλήσεις στο τσάι αυξάνονται. «Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή επειδή η Β. Ελλάδα έχει πιο δύσκολο χειμώνα, οι πωλήσεις στα τσάι αυξάνονται περίπου 20%. Αυτή η αύξηση υπάρχει σε συγκεκριμένα είδη που βοηθούν στα κρυολογήματα, όπως το ζαμπούκο, η μολόχα και το τσάι του βουνού. Τα συγκεκριμένα τσάι βοηθάνε πάρα πολύ στον επίπονο βήχα και γενικά στην ενδυνάμωση του οργανισμού. Συγκριτικά με πέρσι, υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις ειδικά στο ζαμπούκο και στη μολόχα γιατί αυτά τα δύο βότανα ενδείκνυνται για τον βήχα» τονίζει o καταστηματάρχης, Γιώργος Κόλλιος.
«Μέχρι πρότινος ο κόσμος δεν ήξερε τι θα πει τσάι. Πίνανε άλλα ροφήματα. Τα τελευταία χρόνια, λόγω τις κρίσης ο κόσμος στράφηκε στο τσάι και κάθε χρόνο οι πωλήσεις του άρχισαν να ανεβαίνουν όλο και παραπάνω. Εμείς βγάζουμε και αιθέρια έλαια, όπως το ριγανέλαιο που είναι για τα κρυολογήματα και για πολλά ακόμη. Ωστόσο, οι πωλήσεις στο τσάι αυξήθηκαν αυτόν το μήνα λόγω κρυολογημάτων γιατί ο κόσμος σιγά σιγά μαθαίνει να πίνει τσάι και να καταλαβαίνει τις ευεργετικές ιδιότητες του» αναφέρει στο GRTimes, ο καταστηματάρχης Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης.