Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, μίλησε στη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS).

Το παρόν νομοσχέδιο είναι σημαντικό γιατί περιλαμβάνει ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών, για όλους όσοι ασχολούμαστε με την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης: «τη δημιουργία ενός ειδικού ποινικού μητρώου που θα λειτουργεί ως ενιαία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για την προστασία των ανηλίκων». 

Μία από τις εμβληματικές οριζόντιες διυπουργικές πολιτικές του ΕΣΔ είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο, που περιλαμβάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου ελέγχου εργαζομένων και εθελοντών σε τομείς και δομές που έχουν σχέση με τα παιδιά.

To Ειδικό Ποινικό Μητρώο, που προτείναμε για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων και συναφών αδικημάτων, αποτελεί θεμέλιο λίθο για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Μάλιστα η εγγραφή των εγκλημάτων και μιας σειράς στοιχείων στο ποινικό μητρώο θα υπάρχει μέχρι την αμετάκλητη απόφαση (άρθρο 14) αφού προκρίθηκε ως υπέρτερη η υποχρέωση προστασίας των ανηλίκων έναντι της ενδεχόμενης προσβολής του τεκμηρίου της αθωότητας του δράστη, το όποιο σε κάθε περίπτωση δε θίγεται αφού, σε περίπτωση αθωωτικής αμετάκλητης απόφασης, η καταχώρηση θα διαγραφεί. 

Με τη νέα διάταξη του Ειδικού Ποινικού Μητρώου θωρακίζουμε εκατομμύρια παιδιά και αυξάνουμε την ένταση της πρόληψης τέτοιων εγκλημάτων.

📌 Μίλησα στη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS).📌 Το παρόν νομοσχέδιο είναι σημαντικό γιατί περιλαμβάνει ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών, για όλους όσοι ασχολούμαστε με την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης: «τη δημιουργία ενός ειδικού ποινικού μητρώου που θα λειτουργεί ως ενιαία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για την προστασία των ανηλίκων». 📌Μία από τις εμβληματικές οριζόντιες διυπουργικές πολιτικές του ΕΣΔ είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο, που περιλαμβάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου ελέγχου εργαζομένων και εθελοντών σε τομείς και δομές που έχουν σχέση με τα παιδιά.📌To Ειδικό Ποινικό Μητρώο, που προτείναμε για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων και συναφών αδικημάτων, αποτελεί θεμέλιο λίθο για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.📌Μάλιστα η εγγραφή των εγκλημάτων και μιας σειράς στοιχείων στο ποινικό μητρώο θα υπάρχει μέχρι την αμετάκλητη απόφαση (άρθρο 14) αφού προκρίθηκε ως υπέρτερη η υποχρέωση προστασίας των ανηλίκων έναντι της ενδεχόμενης προσβολής του τεκμηρίου της αθωότητας του δράστη, το όποιο σε κάθε περίπτωση δε θίγεται αφού, σε περίπτωση αθωωτικής αμετάκλητης απόφασης, η καταχώρηση θα διαγραφεί. 📌 Με τη νέα διάταξη του Ειδικού Ποινικού Μητρώου θωρακίζουμε εκατομμύρια παιδιά και αυξάνουμε την ένταση της πρόληψης τέτοιων εγκλημάτων. #ElenaRapti #vouli #politician #Greece #Hellas #Thessaloniki #photooftheday #nd #ΝέαΔημοκρατία #Βουλή #προστασίαπαιδιών #παιδικήσεξουαλικήκακοποίηση #childsexualabuse #againstchildsexualabuse #σεξουαλικήκακοποίησηανηλίκων #σεξουαλικήεκμετάλλευση #ενημέρωσηπαιδιών #ΕιδικόΠοινικόΜητρώο #ΕθνικόΣχέδιοΔράσης

Posted by Elena Rapti on Friday, November 18, 2022