Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το πρόγραμμα «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα, η  Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης μίλησε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων.

Τα χρήσιμα μηνύματα των ενημερωτικών εργαλείων του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι σημαντικό να τα γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι.

  • Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση εννιά φορές στις δέκα γίνεται από άτομα του οικείου περιβάλλοντος ή του κύκλου εμπιστοσύνης των παιδιών.
  • Ο κανόνας του εσώρουχου εξηγεί ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματος, που καλύπτονται κατά κανόνα από εσώρουχα.
  • Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά πώς να βάζουν τα όριά τους, να προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά ταυτόχρονα να σπάνε τη σιωπή τους εάν κάτι συμβεί.
  • Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, μια πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στοχεύει στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων.
  • Πρόκειται για μια ολιστική παρέμβαση στο υφιστάμενο πλαίσιο δομών και λειτουργιών για την πρόληψη του φαινομένου, την προαγωγή της αποκάλυψής του όταν συμβαίνει, τη γρήγορη και αποτελεσματική δίωξη των δραστών και την παροχή προστασίας και στήριξης στα θύματα.