Χωρίς φωτισμό περνούν το βράδυ οι κάτοικοι στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη μετά τη βιβλική καταστροφή και τη φονική πλημμύρα που έπληξε την περιοχή και στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, για τους οποίους χθες Δευτέρα (17/10) γράφτηκε ο τραγικός επίλογος. Μάλιστα η εισαγγελία Ηρακλείου παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, κατά την οποία θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες από αμέλεια για τη διπλή ανθρωποκτονία.

Ο δημοτικός φωτισμός της περιοχής δεν λειτουργεί και επικρατεί σκοτάδι, με αρκετό κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι τουρίστες, όπως αναφέρει το Cretapost.gr, να κυκλοφορούν με φακούς ώστε να βλέπουν πού πατούν στο δρόμο.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Άφρισε η θάλασσα

Την ίδια ώρα, αφροί, που σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες λάσπης κατά τόπους γίνονται καφέ, έκαναν τα τελευταία 24ωρα την εμφάνισή τους στις ακτές της Σητείας.

Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Στέλλα Ψαρρά, μιλώντας στο cretalive.gr, εξηγεί πως είναι το αποτέλεσμα του τεράστιου όγκου βροχής που λόγω της κακοκαιρίας έπεσε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη, δημιουργώντας τόνους λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα, μεταφέροντας εκεί φερτά υλικά μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά συστατικά τα οποία με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού (ανάλογο με τη μαρέγκα, όταν χτυπάμε το ασπράδι του αυγού που είναι πρωτεΐνη).

Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό. Όμως, για να ειπωθεί κάτι με ασφάλεια θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία και ανάλυση. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει πολλές φορές επισημάνει και προτείνει και στην Περιφέρεια Κρήτης την ανάγκη να συσταθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης των ακτών, κάτι που όμως δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από την Περιφέρεια Κρήτης.

Βάση της εμπειρίας της, λοιπόν, αυτό που βλέπουμε στα βίντεο πρέπει να είναι το προϊόν εκρηκτικής ανάπτυξης μικροσκοπικών φωτοσυνθετικών οργανισμών (φυτοπλαγκτό), είναι σα να ρίχνουμε λίπασμα στη θάλασσα.

«Δεν το έχω δει ποτέ στην Κρήτη, θυμίζει εικόνες από πολύ πιο «πλούσιες» θάλασσες στη Β. Ευρώπη ή και το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά που έφτασε με τα ρεύματα και στο Β.Α. Αιγαίο, μου κάνει τρομερή εντύπωση και είναι ενδιαφέρον να έχουμε κάποιο δείγμα», αναφέρει η επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ.

Ο αφρός του ποταμού που πριν λίγο κατέβηκε, μαζί με μπόλικη λάσπη και διάφορα φερτά υλικά, ενώθηκε με τον αφρό της…

Posted by Kostas Foteinakis on Saturday, October 15, 2022