Με την περιβαλλοντική κρίση να αποτελεί ένα από τα κυριότερα ζητήματα στην παγκόσμια ατζέντα, δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνήσεις, οργανισμοί αλλά και εταιρίες έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τις πρακτικές τους και να αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες προϋποθέτουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, συστηματική δουλειά και συνεργασία. Η Nestlé Ελλάς αντιλαμβάνεται τη σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος και γι’ αυτό αναλαμβάνει να παίξει σημαντικό ρόλο, προσφέροντας τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας συνέργειες και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις μέσα από το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο. 

Νίκος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς

Πρωταρχικός στόχος της Nestlé Ελλάς είναι να επιτύχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όλες οι πρωτοβουλίες της συμβαδίζουν με αυτόν τον στόχο και αφορούν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και των προϊόντων της.

Όπως επισημαίνει και ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς: «Η προσπάθεια μας είναι πολυδιάστατη, συνεχής, και δομημένη γιατί θέλουμε τα αποτελέσματά της να είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα. Έχουμε καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 15,34%, και αυτό είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης δουλειάς και επένδυσης που έχουμε κάνει στη βιωσιμότητα και στην πλήρη ενσωμάτωση της στην επιχειρηματική μας λειτουργία».

Επενδύσεις στο εργοστάσιο του καφέ

Αναμφισβήτητα, ο καφές στην Ελλάδα είναι συνυφασμένος με την Nestlé. Από τον καφέ Nescafé μέχρι τον ελληνικό καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, αλλά και τον espresso Buondi, το εργοστάσιο καφέ της εταιρείας είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και την συσκευασία τους. Ως αποτέλεσμα το εργοστάσιο καφέ δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των βιώσιμων πρακτικών της Nestlé  Ελλάς.

Για του λόγου το αληθές, το διάστημα 2018 – 2021 το εργοστάσιο πέτυχε 80% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, χάρη σε δράσεις, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών παραγωγής, η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού του εργοστασίου με χρήση φωτιστικών LED και η βελτιστοποίηση του δικτύου πεπιεσμένου αέρα σε συνδυασμό με τη μείωση απωλειών αυτού, την τελευταία τετραετία έχει επιτευχθεί μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά 19%. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές.

Μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια, ο Διευθυντής του εργοστασίου, Σοφοκλής Αρβανιτίδης επισήμανε ότι στα πλάνα της εταιρείας για το 2023 είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Σοφοκλής Αρβανιτίδης, Διευθυντής εργοστασίου καφέ

Υπεύθυνη προέλευση του καφέ

Σύμφωνα με στοιχεία, περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται στον καφέ για τη διαβίωσή τους. Την ίδια στιγμή η άνοδος της θερμοκρασίας θα μειώσει την περιοχή που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ κατά 50% έως το 2050. Μέσα σε αυτό πλαίσιο η Nestlé αναπτύσσει σημαντικά προγράμματα στον τομέα της βιωσιμότητας, όπως το σχέδιο NESCAFÉ 2030 που στηρίζεται στην αναγεννητική γεωργία.

Το Σχέδιο NESCAFÉ 2030 στοχεύει στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του καφέ, καθώς περιλαμβάνει τη συνεργασία με καλλιεργητές καφέ για να τους βοηθήσει να μεταβούν στην αναγεννητική γεωργία και την επένδυση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ελβετικών φράγκων έως το 2030, επεκτείνοντας έτσι το έργο του για βιωσιμότητα. Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, η Nestlé  στοχεύει σε 100% υπεύθυνη προμήθεια καφέ έως το 2025 και στην προέλευση του 50% του καφέ από αναγεννητικές γεωργικές μεθόδους έως το 2030.

Στέφανος Καμπέρης, επικεφαλής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Staramaki

Συνεργασίες και προγράμματα για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Nestlé Ελλάς και ο τομέας του καφέ, έχει συνοδοιπόρους τρεις οργανισμούς, την Κοιν.Σ.Επ Staramaki, την Aegean Rebreath και την Εναλεία, που αναλαμβάνουν δράση για ένα μέλλον βιώσιμο με ελαχιστοποίηση χρήσης του πλαστικού. 

Η Κοιν.Σ.Επ Staramaki είναι υπεύθυνη για το Staramaki, ένα 100% φυσικό καλαμάκι από το στέλεχος του σιταριού. Πρόκειται για μια λύση που δεν δημιουργεί απορρίμματα και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ο καφές Nescafé υποστηρίζει την Κοιν.Σ.Επ Staramaki στην προσπάθειά για τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, βοηθώντας την εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην ελληνική αγορά.

Γιώργος Σαρελάκος, Ιδρυτής της Aegean Rebreath

Για δεύτερη χρονιά ο καφές Nescafé συνεργάζεται με την Εναλεία με στόχο την απομάκρυνση πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό Κόλπο. Μέσω αυτής της συνεργασίας δίνεται η δυνατότητα να εντάσσεται η πλειοψηφία αυτού του πλαστικού στην κυκλική οικονομία και να μετασχηματίζεται σε νέα προϊόντα.

Τέλος, ο καφές  Nescafé συνεργάζεται με την Aegean Rebreath και υλοποιεί καινοτόμες δράσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής της Εναλεία

Προσηλωμένη στους στόχους της για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, η Nestlé Ελλάς συνεχίζει να ενισχύει την ατζέντα της για βιωσιμότητα και να αξιοποιεί την ενέργεια και τους πόρους της εκεί όπου η δύναμη της διατροφής μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά για τις ζωές των ανθρώπων, για την προστασία και την ενίσχυση του περιβάλλοντος αλλά και για τη δημιουργία αξίας για την κοινωνία.