Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των οβίδων που εντοπίζονται στο εργοτάξιο στην οδό Λέοντος Σοφού στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 51 σκουριασμένες οβίδες, όλες ενεργές, από τους πυροτεχνουργούς του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).
Μόνο τις τελευταίες ώρες οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), εντόπισαν και απομάκρυναν από το σημείο 28 οβίδες, οι περισσότερες σε άθικτα κιβώτια (οι 12 σε τριάδες μέσα στα κιβώτια) και οι υπόλοιπες διάσπαρτες μέσα στα χώματα. Όλες προέρχονται από το ίδιο σημείο και εικάζεται ότι στον χώρο υπήρχε την περίοδο της Κατοχής αποθήκη με πυρομαχικά.
Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο υπήρχε μια τριώροφη πολυκατοικία που είχε ανεγερθεί το 1954 και κατεδαφίστηκε το 2004 σύμφωνα με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής. Στο σημείο βρίσκονται συνεχώς πυροτεχνουργοί του ελληνικού στρατού και με ανιχνευτές μετάλλων ερευνούν εκεί όπου γίνονται οι χωματουργικές εργασίες από τον εκσκαφέα.
«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο για το σημείο όπου εντοπίζονται οι οβίδες, στην οδό Λέοντος Σοφού. Και αυτό διότι είναι μια πολύ μικρή τομή στον χρόνο και στην ιστορία της κατοχικής Θεσσαλονίκης, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να την ταυτοποιήσουμε», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του ΑΠΘ με εξειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Στράτος Δορδανάς.
«Εκεί προφανώς και υπήρχε μια αποθήκη πυρομαχικών που θα μπορούσε να ήταν του ελληνικού στρατού που στην συνέχεια το υλικό της απαλλοτριώθηκε από τις γερμανικές αρχές ή θα μπορούσε να είναι μια αποθήκη του γερμανικού στρατού», σημείωσε ο κ Δορδανάς.
Μάλιστα όπως ο ίδιος υπογράμμισε, ρώτησε τους πολίτες στην περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Φράγκων, για να ενημερωθεί σχετικά με το τι θα μπορούσε να ήταν εκεί. Όμως δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν διαθέτουμε τέτοια στοιχεία. Είναι μια μικροϊστορία… Δεν γνωρίζουμε, διότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και δεν προλαμβάνουμε», διευκρίνισε ο κ Δορδανάς εξηγώντας πως, «θα έπρεπε ήδη τέτοια ζητήματα να τα έχουμε προωθήσει και να τα έχουμε αναδείξει στη Θεσσαλονίκη. Θα έπρεπε ο Δήμος, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, να είχαν ήδη προχωρήσει τη μελέτη και την έρευνα για να ταυτοποιήσουμε ακριβώς τους κατακτητές στο χώρο».
φωτογραφία thestival.gr