Μπορεί την περίοδο του καλοκαιριού οι σκέψεις του χειμώνα και του τζακιού να μην περνούν συχνά από το μυαλό σας, ωστόσο τώρα είναι η εποχή για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τα επερχόμενα κρύα.

Οι καλοκαιρινοί μήνες κρίνονται κατάλληλοι για να κάνετε ό,τι χρειάζεται ώστε το τζάκι σας να είναι πλήρως λειτουργικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό διότι ο χρόνος δε σας περιορίζει, επομένως μπορούν να γίνουν όλα με ηρεμία και προσοχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της CK Service, οι βασικές εργασίες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου το τζάκι σας να λειτουργεί απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του κρύου χειμώνα είναι οι εξής:

  • αγορά ξύλων
  • καθαρισμός καμινάδας τζακιού
  • επισκευές τζακιού
  • βάψιμο εστίας
  • αλλαγή καπέλου

Παρακάτω παρατίθενται συμβουλές για τη διεκπεραίωση αυτών των έργων.

1. Αγοράστε τα σωστά ξύλα έγκαιρα

Η αγορά ξύλων δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Υπάρχουν πολλές παγίδες όσον αφορά το εμπόριο ξυλείας, οπότε οφείλετε να είστε προσεκτικοί.

Αρχικά, θα πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο προμηθευτή ξύλων, ένα άτομο εμπιστοσύνης που γνωρίζει τις ποιότητες ξύλων και θα σας προτείνει το καλύτερο.

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε μια σειρά προμηθευτών, καθένας εκ των οποίων έχει και μια λίστα αξιολογήσεων ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τον πιο έμπειρο και έμπιστο. Εναλλακτικά, ο καπνοδοχοκαθαριστής σας δύναται να σας προτείνει κάποιον προμηθευτή που γνωρίζει και εμπιστεύεται.

Στη συνέχεια, πρέπει να δώσετε προσοχή στον τύπο ξύλου που θα αγοράσετε. Τα διάφορα είδη ξύλων χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα σκληρά και τα μαλακά ξύλα, ανάλογα με τη συμπεριφορά τους κατά την καύση.

Τα σκληρά καίγονται αργά και διαρκούν για αρκετή ώρα, ενώ τα μαλακά έχουν μεγάλη φλόγα, αλλά καίγονται πιο γρήγορα. Στα σκληρά ξύλά ανήκουν ενδεικτικά η δρυς, η ελιά και το πουρνάρι, ενώ στα μαλακά η οξιά και το πεύκο. Για εύκολο προσάναμμα, αλλά και διάρκεια στην καύση προτείνεται να αγοράσετε έναν συνδυασμό μαλακών και σκληρών ξύλων, λόγου χάρη οξιά και δρυ.

Πολύ βασικό στοιχείο στην επιλογή ξύλων είναι και τα ποσοστά υγρασίας. Τα ιδανικά ξύλα είναι τα λεγόμενα «ξερά», αυτά δηλαδή που διαθέτουν ποσοστό υγρασίας το πολύ 10-15%.

Τα ξύλα που θα επιλέξετε για το τζάκι σας θα πρέπει να έχουν κοπεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη χρήση τους, ώστε η υγρασία να βρίσκεται στα κατάλληλα επίπεδα. Υπάρχουν, όμως, και είδη ξύλου που χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να ξεραθούν πλήρως, όπως η ελιά που καλό είναι να έχει ξεραθεί 1-2 χρόνια πριν την καύση.

Τέλος, η αγορά των ξύλων σας είναι καλό να γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι μετά τον Αύγουστο αυξάνεται η ζήτηση και μειώνεται η προσφορά, οπότε οι προμηθευτές αρχίζουν να πουλούν χλωρά ξύλα, τα οποία δεν είναι έτοιμα για χρήση.

Μια έξτρα συμβουλή είναι να μην καίτε παλέτες, ξύλινα μέρη επίπλων που έχουν περαστεί με λούστρο, χαρτόκουτα, καθώς και να αποφεύγετε τα ψησίματα.

2. Καθαρισμός καμινάδας τζακιού

Καθώς χρησιμοποιείτε το τζάκι σας, αιθάλη και πίσσα συσσωρεύονται στο εσωτερικό της καπνοδόχου, η οποία με τον καιρό φράζει και παύει να λειτουργεί σωστά. Αυτές οι ουσίες δημιουργούν ένα εύφλεκτο στρώμα που κάποια στιγμή μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά μέσα στην καμινάδα αλλά και στον χώρο του σπιτιού σας, εάν η ποσότητα αιθάλης είναι μεγάλη.

Επιπλέον, η ουσία αυτή εκλύει μονοξείδιο του άνθρακα στον αέρα που αναπνέετε, επομένως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων σε εσάς και την οικογένειά σας.

Αυτό που χρειάζεστε είναι έναν ετήσιο καθαρισμό τζακιού και καμιναδας, προκειμένου να προλάβετε την υπερβολική συγκέντρωση αιθάλης και καπνιάς. Οι εξειδικευμένοι καπνοδοχοκαθαριστές της CK Service μπορούν να αναλάβουν τον πλήρη καθαρισμό του τζακιού σας, χωρίς να λερώσουν καθόλου τον χώρο σας!

Αυτό επιτυγχάνεται με μόνωση της εστίας με νάυλον, το οποίο μένει στη θέση του καθ’ όλη τη διαδικασία, ώστε αιθάλη και στάχτη να μην ξεφύγουν έξω από αυτήν. Ο καθαρισμός πραγματοποιείται με ειδικές βούρτσες απο σύρμα ή καουτσούκ, οι οποίες συνάπτονται σε κοντάρια και ξύνουν την εσωτερική τοιχοποιία της καπνοδόχου από κάτω προς τα επάνω., καθώς και το δύσκολο σημείο πίσω από το κλαπέτο. Στο τέλος η αιθάλη και η στάχτη μαζεύονται από την εστία με ειδική σκούπα στάχτης.

Η διαδικασία, που διαρκεί περίπου μια ώρα. γίνεται από το εσωτερικό του σπιτιού και όχι από την ταράτσα διότι ο έλεγχος των εργαλείων είναι καλύτερος, ενώ έτσι μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας 365 ημέρες τον χρόνο χωρίς ο καιρός να στέκεται εμπόδιο.

Κάποιες ειδικές περιτπώσεις ενδέχεται να απαιτούν παρέμβαση και από την ταράτσα, όμως αυτό εξαρτάται από διάφορούς παράγοντες που ο τεχνικός εξετάζει την ώρα του καθαρισμού και κρίνει τον καλύτερο τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας.

3. Διάφορες επισκευές τζακιού/καμινάδας

Με το πέρασμα του χρόνου και την πολυετή χρήση, το τζάκι είναι δυνατόν να παρουσιάσει φθορές και βλάβες που χρήζουν επιδιόρθωσης. Ένα χαλασμένο κλαπέτο, μερικά σπασμένα πυρότουβλα, είναι κάποιες από τις μικροζημιές που ενδέχεται να προκύψουν.

Οι τεχνικοί μας, μαζί με τον πλήρη καθαρισμό τζακιού αναλαμβάνουν να διεξάγουν κι έναν έλεγχο για τυχόν βλάβες, ορατές και μη, που είναι πιθανό να παρακωλύσουν την λειτουργία του τζακιού σας. Εάν, λόγου χάριν, κάποια πυρότουβλα έχουν ξεκολλήσει ή σπάσει, μπορούν να επανατοποθετηθούν ή να αντικατασταθούν με τα κατάλληλα υλικά.

Ή κάποια αφαίρεση καμινάδας αμιάντου η οποία αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας.

Όσον αφροά το κλαπέτο, δηλαδή το όριο ανάμεσα στην εστία και την καμινάδα, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι βλάβες που μπορεί να υποστεί περιλαμβάνουν κυρίως σπάσιμο της αλυσίδας ή στράβωμα της ίδιας της κατασκευής.

Ένας τεχνικός εξειδικευμένος στα συστήματα τζακιού μπορεί να διακρίνει το πρόβλημα και να το επιδιορθώσει, δεδομένου ότι το κλαπέτο/τάμπερ είναι χρήσιμο είτε το τζάκι χρησιμοποιείται είτε όχι.

Τέλος, στα ενεργειακά τζάκια, μια συχνή επισκευή αφορά το τζάμι της εστίας, που ίσως να έχει σπάσει ή να χρειάζεται στερέωση λόγω της συχνής χρήσης.

4. Βάψιμο εστίας τζακιού

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει τη μαυρίλα που αναπτύσσεται στην επιφάνεια της εστίας του τζακιού σας καθώς το χρησιμοποιείτε. Αυτή είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, ωστόσο μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Εάν επιθυμείτε να επαναφέρετε το αρχικό χρώμα της εστίας σας, μπορείτε να τη βάψετε! Η εργασία πραγματοποιείται από τους τεχνικούς μας με τη χρήση πυράντοχων χρωμάτων που δεν επηρεάζουν καθόλου τη λειτουργία του τζακιού.

Οι διαθέσιμες αποχρώσεις για το βάψιμο εστίας είναι μαύρο, ανθρακί, κεραμιδί και ώχρα, ενώ για μαντεμένιες εστίες διατίθενται ειδικά σπρέι. Το πλαστικό χρώμα δεν ενδείκνυται για βάψιμο εστίας τζακιού, καθώς στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσόνται κατά τη χρήση του τζακιού, φουσκώνει και σκάει.

Πρόκειται για εργασία που ολοκληρώνεται σε μία ημέρα, κατόπιν ραντεβού και αφού ο τεχνικός έχει μελετήσει την επιφάνεια ώστε να γνωρίζει την ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστεί. Διαφορετικά, ο έλεγχος γίνεται την ημέρα του καθαρισμού τζακιού και το βάψιμο προγραμματίζεται για άλλη ημέρα, καθώς απαιτεί διαφορετικό εξοπλισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το βάψιμο εστίας τζακιού μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μας. Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους ελαιοχρωματιστές του χώρου.

5. Αλλαγή καπέλου

Το καπέλο είναι από τα βασικά στοιχεία ενός τζακιού, ωστόσο, συχνά ο έλεγχος και η συντήρησή του παραμελούνται. Έτσι, διάφορα προβλήματα είναι δυνατόν να προκύψουν.

Τα καιρικά φαινόμενα είναι εκείνα που μπορούν να βλάψουν ένα καπέλο καμινάδας, οπότε ενδέχεται να σκουριάσει λόγω των βροχοπτώσεων, να ξεκολλήσει, να σπάσει ή να φύγει από την καμινάδα λόγω δυνατών ανέμων.

Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις κατά τις οποίες το καπέλο δεν τοποθετείται ποτέ στην καμινάδα και λόγω αυτού μειώνεται κατά πολύ η λειτουργικότητα και η απόδοση του τζακιού, κοινώς, «δεν τραβάει». Η απουσία καπέλου σε συνδυασμό με τη μη διαφορά ύψους μεταξύ πολλών καμινάδων, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τότε, είναι απαραίτητη η υπερύψωση καμινάδας μαζί με την τοποθέτηση καπέλου, προκειμένου ο καπνός να μην πηγαίνει από τη μια καμινάδα στην άλλη.

Μερικές από τις πρωταρχικές λειτουργίες ενός καπέλου καμινάδας είναι οι εξής: αποτρέπει τις επιστροφές καπνού μέσα στο σπίτι όταν το τζάκι λειτουργεί, μειώνει τις δυσάρεστες οσμές, εμποδίζει τη βροχή, το χιόνι και το χαλάζι να εισέλθουν στο τζάκι μέσω της καπνοδόχου, επιβραδύνει τη συσσώρευση αιθάλης στα τοιχώματα της καμινάδας και κρατά πουλιά, κλαδιά και άλλα αντικείμενα έξω από την καμινάδα και το σπίτι σας.

Όλα αυτά, πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσία ενός λειτουργικού και ποιοτικού καπέλου. Επομένως, εάν παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα σε αυτό, οι τεχνικοί της CK Service μπορούν να σας βοηθήσουν να τοποθετησετε ή να αλλάξετε το καπέλο καμινάδας που επιθυμείτε.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές καπέλων, όπως το τσιμεντένιο, η παγόδα, το περιστροφικό, ο κινέζος και το καπέλο με μοτέρ. Αυτό που συνήθως προτείνουμε είναι το περιστροφικό καπέλο βαρέως τύπου, το οποίο βελτιώνει σημαντικά τον ελκυσμό της καμινάδας, δεν επιτρέπει στη βροχή και το χαλάζι να εισχωρήσουν στο σπίτι σας και κρατά μακριά τα πουλιά χάρη στη μεταλλική του όψη που αντανακλά το φως του ήλιου.

Λειτουργικό καπέλο σημαίνει λειτουργικό τζάκι, γι’ αυτό, εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι δε θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα από τα προαναφερθέντα τον χειμώνα, φροντίστε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες εργασίες άμεσα.

Ο καπνοδοχοκαθαριστής σας, κατά τη διαδικασία του ετήσιου καθαρισμού καμινάδας, θα είναι σε θέση να εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα στο καπέλο και να σας δώσει πιθανές λύσεις. Θα ενημερωθείτε τόσο για το εάν χρειάζεται αντικατάσταση καπέλου όσο και για το εάν είναι απαραίτητο να υπερυψωθεί η καπνοδόχος σας για καλύτερη απόδοση. Η αλλαγή καπέλου καμινάδας ξεκινάει από τα 50 ευρώ

Καλύπτοντας τους ελέγχους και τις εργασίες που αφορούν τα παραπάνω, θα έχετε μειώσει, αν όχι εξαλείψει, τους κινδύνους και τα προβλήματα που είναι πιθανό να παρουσιάσει το τζάκι σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Η CK Service σας προτείνει να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε, όταν καταφθάσουν τα πρώτα κρύα, να είστε ένα βήμα μπροστά και έτοιμοι να τα αντιμετωπίσετε!