Οι εργαζόμενοι των 71 Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, επί 15 χρόνια και πλέον βοηθούν εκατομμύρια χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, οι οποίοι προσπαθούν για την επανένταξή τους, λειτουργώντας ως μέσο ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Σύμφωνα με σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ, αλλά και του Δρομοκαΐτειου, ελλείψει ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών τους, αλλά και της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής τους, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης αποφάσισαν διαμαρτυρία για την επίλυση των αιτημάτων τους, στις 15 Δεκεμβρίου, έξω από το υπουργείο Υγείας.
Επίσης, ο πρόεδρος των Κέντρων Πρόληψης, Αλέξανδρος Σταθακιός, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε χώρους που αφορούν την ψυχική υγεία και αποκατάσταση να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία και τους παρότρυνε σε ενιαία συσπείρωση και ενωτική πορεία.
Σύμφωνα με τους ίδιους, τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με Προγραμματικές Συμβάσεις, τις οποίες οι υπεύθυνοι κρατικοί φορείς δεν εκτελούν σωστά και πλήρως, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και δομές, και όχι στη βάση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στην Κοινότητα.
Στο τέλος της συνέντευξης, οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητα επίλυσης του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης με ίδρυση ΝΠΔΔ, η οποία δεν είναι «αδύνατη», λαμβανομένης υπόψη της πλέον πρόσφατης αναγγελίας του υπουργού Υγείας για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη μορφή του ΝΠΔΔ. Ζητούν επίσης άμεση κατοχύρωση της συνέχισης λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης με ειδική νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».