Σε κατάσταση επιφυλακής για την ευλογιά των πιθήκων βρίσκεται και η Ελλάδα, έπειτα από την επιβεβαίωση και δεύτερου κρούσματος, που αφορά έναν άνδρα ηλικίας 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ήταν θετικός.
Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.
Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.
Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη και προέρχεται από την Ιβηρική Χερσόνησο (σ.σ. είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία).
Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων
Τρεις είναι οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα:
Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:
- Στενή προσωπική επαφή
- Έκθεση σε βιολογικά υγρά
- Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)
Ποια είναι τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων
Η ευλογιά των πιθήκων έχει θέσει σε επιφυλακή τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης γι’ αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εκδώσει έκτακτη απόφαση για εμβολιασμό, ενώ το Ινστιτούτο Παστέρ σημείωσε τα συμπτώματα και τα στάδια της νόσου, που χρειάζονται προσοχή.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), η περίοδος επώασης -διάστημα από τη μόλυνση έως την έναρξη των συμπτωμάτων- της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως από 6 έως 13 ημέρες αλλά, μπορεί να κυμαίνεται και από 5 έως 21 ημέρες, ενώ η μόλυνση μπορεί να χωριστεί σε δύο στάδια.
Το πρώτο στάδιο (διαρκεί 0-5 ημέρες) χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, λεμφαδενοπάθεια (πρήξιμο των λεμφαδένων), πόνο στην πλάτη, μυαλγία (μυϊκοί πόνοι) και έντονη εξάντληση (έλλειψη ενέργειας). Η λεμφαδενοπάθεια είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται με παρόμοια συμπτώματα (ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).
Στο δεύτερο στάδιο, το εξάνθημα του δέρματος συνήθως εμφανίζεται μέσα σε 1-3 ημέρες από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα. Προσβάλλει δε, το πρόσωπο (στο 95% των περιπτώσεων) και τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών (στο 75% των περιπτώσεων). Επίσης, επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), οι επιπεφυκότες (20%), καθώς και ο κερατοειδής. Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες (βλάβες με επίπεδη βάση) σε βλατίδες (ελαφρώς ανυψωμένες σταθερές βλάβες), κυστίδια (βλάβες γεμάτες με διαυγές υγρό), φλύκταινες (βλάβες γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν. Το πλήθος των βλαβών κυμαίνεται από μερικές έως αρκετές χιλιάδες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι βλάβες μπορεί να συνενωθούν μέχρι να απομακρυνθούν μεγάλα τμήματα του δέρματος.