Πολύ σημαντικός για την καθημερινότητα του πολίτη θα είναι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού καθώς, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Πρώτον, η επιλογή του θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες, καθώς αν δεν ενταχθούν στη νέα Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όλοι οι ενήλικες πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν έναν γιατρό με ειδικότητα γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή παθολογίας, ενώ στον παιδιατρικό πληθυσμό ο γιατρός αυτός θα είναι ο παιδίατρος.
Σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνιες νόσους κατ’ εξαίρεση ο προσωπικός τους γιατρός μπορεί να είναι ο γιατρός που ειδικεύεται στην πάθησή τους (π.χ. διαβητολόγος, καρδιολόγος κλπ).
Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι, γιατροί Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, ή και ιδιώτες ιατροί.
Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων παρά μόνο αγροτικοί γιατροί (υπαίθρου), τότε θα μπορεί, είτε να επιλέξει γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας, είτε να εγγραφεί στην δημόσια δομή της περιοχής του.
Δεύτερον, ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν για τους πολίτες. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται ακόμα και κατ’ οίκον αλλά και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ) ή στα ιδιωτικά ιατρεία.
Μέσω του προσωπικού γιατρού θα γίνονται: προληπτικές εξετάσεις, διαχείριση χρόνιων νοσημάτων αλλά και η τήρηση του ηλεκτρονικού ατομικού φακέλου Υγείας.
Ο προσωπικός γιατρός θα δίνει τα παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ή θα παραπέμπει σε άλλους ειδικούς γιατρούς ή στα νοσοκομεία, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Σημαντικό θεωρείται ότι εντάσσεται και η κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα η οποία παρέχεται από τις δημόσιες δομές υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη) από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ.) που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και δεν υπάγονται στο ΕΣΥ, από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στις οποίες λειτουργούν οδοντιατρεία, καθώς και από τα ιδιωτικά οδοντιατρεία και πολυοδοντιατρεία.
Ποινές αν δεν επιλέξετε προσωπικό γιατρό
Κανείς δεν εμποδίζει έναν πολίτη να μην επιλέξει προσωπικό γιατρό.
Ωστόσο, αν συμβεί αυτό θα έχει πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του στο σύστημα Υγείας καθώς δεν θα υπάρχει προτεραιότητα στα ραντεβού και θα πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.
Το περιθώριο επιλογής προσωπικού γιατρού θα υπάρχει έως το τέλος του 2022.
Γιάννης Οικονόμου: Διευρυμένες ποιοτικές παροχές για όλους
Στο μεταξύ, τη διεύρυνση των ποιοτικών παροχών υγείας στους πολίτες εξασφαλίζει το νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους» του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει, σε σημερινή ανάρτησή του στο twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου σημειώνει: «Με το Σ/Ν “Γιατρός για όλους” ο πολίτης αποκτά τον προσωπικό του γιατρό, έχει πρόσβαση σε περισσότερους ειδικούς γιατρούς, και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές. #Με_σχέδιο διευρύνονται οι ποιοτικές παροχές υγείας για τον κάθε πολίτη. @thanosplevris @MinaGagaP».