Σε 24ωρη απεργία προχωράει την Τετάρτη 6 Απριλίου η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με τη χώρα να παραλύει καθώς στην απεργία θα συμμετέχουν λεωφορεία, πλοία, νομαρχίες, δήμοι. Κύριο αίτημα της απεργίας το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και η προστασία του εισοδήματος από τις ανατιμήσεις.
Στις 11:00 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια ώρα θα γίνει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ.
«[…] Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των εργαζομένων, και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ. «Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός για κάθε εργατική οικογένεια απλά δεν βγαίνει» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Η ΑΔΕΔΥ ζητά:
- Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
- Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
- Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
- Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
- Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
- Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
- Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
- Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Ποιοι συμμετέχουν
Στην απεργία θα συμμετέχουν:
- οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πολεοδομία, νομαρχίες, δήμους και πολεοδομία.
- Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα όπως ανακοίνωσε η ΠΝΟ
- Τα λεωφορεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ, θα σηκώσουν χειρόφρενο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και τις 21:00 έως την έναρξη της βάρδιας.
- Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
- Συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ
ΓΣΕΕ: Αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να μετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για μεθαύριο Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.
Με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», η Συνομοσπονδία διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.
Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
«Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης, που επηρέασε τα εισοδήματα, αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.
Τι διεκδικεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό με την απεργία
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00, στην Αθήνα και στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα στην Περιφέρεια, απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, οι διεκδικήσεις της είναι οι εξής:
«- Παράταση του Ταμείου ανεργίας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έως ότου γίνει επαναπρόσληψη και επαναφορά της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα.
- Πλήρης και καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Κ.Σ.Σ.Ε.).
- Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη.
- Αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και όχι μόνο στον κατώτατο.
- Μείωση ΦΠΑ και φορολογίας στα είδη βασικής ανάγκης».