Είναι τελικά διπλό το… κακό που μας χτυπά την πόρτα αυτή τη στιγμή; Ο λόγος για την ήπια ανοδική τάση της εποχικής γρίπης, σε συνδυασμό με την επίσης ελαφρά αυξητική τάση του κορονοϊού, την οποία διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί στη χώρα μας.
Χθες (17/3/2022) στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώθηκαν 10 νέα περιστατικά γρίπης, τα οποία προστέθηκαν σε άλλα 7 που είχαν καταγραφεί το περασμένο διάστημα.
Ανήκουν όλα στον υπότυπο Α (Η3N2). Είμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση γρίπης εν μέσω και ενός χειμώνα που δεν λέει φέτος να μας αποχαιρετίσει; Τί συμβαίνει στην πραγματικότητα;
Να σημειωθεί ότι φέτος η γρίπη έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου σημειώνοντας χαμηλές πτήσεις ως τώρα στην Ελλάδα. Βέβαια, την περίοδο 2020 – 2021 δεν είχε σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα γρίπης. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ θεωρούν ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να σημειωθεί αυξημένη δραστηριότητα των ιών της εποχικής γρίπης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου, σημαντική διάδοση της γρίπης ανέφερε η Εσθονία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
Τι εκτιμά ότι θα συμβεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας
Μιλώντας στο Newsbeast για το παραπάνω θέμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) στο «Αττικό» Νοσοκομείο, Στέλιος Λουκίδης αναφέρει τα εξής σχετικά με την εποχική γρίπη φέτος στη χώρα μας: «Στο νοσοκομείο μας έχουμε δει λίγα κρούσματα ως τώρα. Όντως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε μια κινητικότητα στην γρίπη. Τα 17 κρούσματα που έχουμε ως τώρα είναι ελάχιστα. Φυσικά, βρισκόμαστε ακόμα στο χρονικό πλαίσιο όπου δρα η γρίπη, δεδομένου ότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται το διάστημα Δεκέμβριος-Μάρτιος. Πάντα όμως προς τα τέλη Μαρτίου υποχωρούσε. Κατά την άποψη μου, είναι δύσκολο, με αυτό το ήδη μικρό ποσοστό που έχει σημειώσει ως τώρα, να έχουμε ενδημικότητα γρίπης στα τέλη Μάρτιου.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ισχυρή περίπτωση να δούμε αυξητικές τάσεις». Σύμφωνα με τον κο Λουκίδη, είναι γνωστό ήδη από πέρυσι πως ο πιο «ισχυρός» κορονοϊός επικράτησε και τελικά κατέστειλε σε μεγάλο βαθμό την γρίπη ενώ τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι μάσκες βοήθησαν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο και η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη για την γρίπη στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο ίδιος σημειώνει τέλος, πως αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί για την γρίπη ως τώρα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να το πράξει αυτή τη στιγμή».
«Ελεγχόμενη η πορεία των δύο ιών» λέει η Ματίνα Παγώνη
Την παραπάνω χαλαρή και ελέγξιμη εικόνα μας έδωσε και η παθολόγος και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως μας είπε η ίδια: «υπάρχουν περιστατικά γρίπης αλλά και στο δικό μας νοσοκομείο, λίγα είναι. Στην Ελλάδα τα πηγαίνουμε καλά τα τελευταία δύο χρόνια με την γρίπη».
Η ίδια σημειώνει ακόμα πως η παράλληλη πορεία της κινητικότητας των δύο ιών – του κορονοϊού, με έντονα επικρατούσα την μετάλλαξη Όμικρον 2 αλλά και της γρίπης- τον μήνα Μάρτιο, είναι μεν παράλληλη αλλά ελεγχόμενη και είναι και στις δύο περιπτώσεις στο στάδιο της αποδρομής.
Όπως σημειώνει και ο κος Λουκίδης με τη σειρά του: «Τα εξιτήρια ασθενών με κορονοϊό προχωρούν με καλό ρυθμό ενώ και οι νοσηλείες από covid 19 γίνονται πια ολοένα και πιο συγκεκριμένες. Στο Αττικόν για παράδειγμα όλοι οι νοσηλευόμενοι είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία».