Η πανδημία δεν παύει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, όχι μόνο εμάς, τους πολίτες, αλλά και τους ειδικούς. Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που από την μια ημέρα στην άλλη, τα δεδομένα αλλάζουν.
Έτσι, ενώ όλα έδειχναν ότι το επόμενο διάστημα θα βλέπαμε και άλλη χαλάρωση στα μέτρα, όλα πάγωσαν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, έβαλαν φρένο στις όποιες σκέψεις για χαλάρωση λέγοντας: «Εχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη».
Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα προγνωστικά μοντέλα που έχουν στην διάθεσή τους οι ειδικοί, στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα παραμένουν κοντά στους 500. Και μπορεί αυτός ο αριθμός να δείχνει αποκλιμάκωση των λγόμενων σκληρών δεικτών, αλλά οι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι άνω των 70 θα εξακολουθούν να χάνουν την ζωή τους.
Με αυτά τα δεδομένα δεν θα επανέλθουν τόσο γρήγορα, αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα, όρθιοι σε μπαρ και αλλού, περισσότεροι πελάτες ανά τραπέζι στην εστίαση, από έξι που είναι σήμερα, αλλά και μείωση της τηλεργασίας. Όσο για την μάσκα, οι ειδικοί λένε σε όλους τους τόνους ότι θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα καταργηθεί.
Τελευταίο χαρτί για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι
Οι επόμενοι μήνες φέρνουν στην ζωή μας δυο νέα εμβόλια τα οποία έχουν την ίδια τεχνολογία και ακριβώς επειδή δεν είναι mRNA, θεωρείται από κυβέρνηση και ειδικούς ότι θα κάνουν κάποιους από τους ανεμβολίαστους να το ξανασκεφτούν και προχωρήσουν στο «τσίμπημα».
Εκτός λοιπόν από το εμβόλιο Novavax, το οποίο στο τέλος Φεβρουαρίου θα αρχίσει να καταφτάνει στην Ελλάδα, άλλο ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής Sanofi, αναμένεται τον Απρίλιο. Το Vidprevtyn, μπορεί να μην έχει λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όμως θεωρείται ζήτημα χρόνου.
Έχει την ίδια τεχνολογία με το ήδη εγκεκριμένο εμβόλιο της Novavax και έχει αντίγραφα της πρωτεΐνης – ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισβάλλει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη ακίδα ως εισβολέα και έτσι προχωρά στην παραγωγή αντισωμάτων εναντίον της. Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιείται και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια.
Το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε ισχυρά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων συγκρίσιμα με αυτά που δημιουργούνται από φυσική μόλυνση, με τα υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται σε νεότερους ενήλικες (18 έως 59 ετών).