Η λογική της αποταμίευσης χρημάτων είναι πολύ απλή: βάζετε τα χρήματα που θέλετε να αποταμιεύσετε σε ένα λογαριασμό αντί να τα ξοδέψετε. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν χρήματα!
Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους η εκτέλεση αυτής της απλής πράξης δεν είναι καθόλου απλή, ακόμη κι αν μπορούν να θεωρηθούν πως ανήκουν σε αυτούς που δεν τους έχει γονατίσει η κρίση.
Γι’ αυτό το λόγο, ο Φρέντρικ Πέτρι, συγγραφέας του βιβλίου: «Το τέλος της εργασίας: Οικονομικός προγραμματισμός για ανθρώπους που έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν», προτείνει μία στρατηγική για να βγάζετε περισσότερα χρήματα από το πορτοφόλι σας και να τα βάζετε στην τράπεζα.
«Η αποταμίευση είναι 20% νούμερα και 80% ψυχολογία», υποστηρίζει ο συγγραφέας και πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν τον προϋπολογισμό τους λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πάντα και στη συνέχεια βλέπουν τι έχει απομείνει για αποταμιεύσεις και επενδύσεις, αντί να σκεφτούν πρώτα πόσα χρήματα θα αποταμιεύσουν θέτοντάς την αποταμίευση ως προτεραιότητα.
Το κόλπο όπως το εξηγεί ο Φρέντρικ Πέτρι έχει ως εξής: «Φορολογήστε τον εαυτό σας»! Γίνεται η εφορία του εαυτού σας. Αν και στις μέρες μας μια τέτοια φράση ακούγεται τραγική, πάλι φόρο, είναι οι μοναδικοί που ανήκουν σε εσάς.
Είναι πιθανότερο να βάλετε χρήματα στην άκρη αν τα θεωρήσετε ως φόρο. Για παράδειγμα βάζετε στην άκρη 10 λεπτά για κάθε ευρώ που φτάνει στα χέρια σας και τοποθετήστε τα κάπου που δεν έχετε εύκολη πρόσβαση.
Το αν θα πετύχει ή όχι αυτή η προσπάθεια έχει σχέση με τη δική σας δύναμη στο να ελέγχεται τις κινήσεις σας και να μη παρεκκλίνετε. Όπως και να ’χει, ακόμη και μια μικρή αποταμίευση, βάσει δυνατοτήτων σας, μόνο υπέρ σας μπορεί να λειτουργήσει…