Μία κορυφαία διεθνή διάκριση πέτυχε η ομάδα τριών μαθητριών του Κολλεγίου Αθηνών, της Χρύσας Βαμβακά (Β΄Λυκείου), της Χριστιάνας Γεωργακοπούλου (Β΄Λυκείου) και της Αμαλίας-Χριστίνας Τουτζιαρίδη (1ης τάξης του International Baccalaureate Diploma Programme), με την κατάκτηση της Α’ θέσης στον παγκόσμιο διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης WAICY (World Artificial Intelligence Competition for Youth), που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021 διαδικτυακά.
Οι μαθήτριες με την καθοδήγηση και συμπαράσταση του καθηγητή πληροφορικής Ανδρέα Καράμπελα, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν την εφαρμογή navigAId. Η εφαρμογή λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα και στόχος της είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας και της αυτονομίας των ανθρώπων με προβλήματα όρασης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Η εφαρμογή με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, υποστηρίζει και απλοποιεί την καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης ή πλήρη απώλεια όρασης, παρέχοντας συνεχείς πληροφορίες με φωνητικά μηνύματα για την τοποθεσία καταστημάτων (φαρμακείων, περιπτέρων, Supermarkets κ.ά.), για το χρώμα φαναριών, για τα ονόματα των οδών, για την αξία των χαρτονομισμάτων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, καθώς τα άτομα αυτά κινούνται στους δρόμους της πόλης και στην αγορά.
Χρειάστηκε πολύς χρόνος εντατικής ενασχόλησης, προκειμένου να συλλεγούν και να ταξινομηθούν οι πληροφορίες, να οργανωθεί η βάση δεδομένων, να εκπαιδευτεί και να ελεγχθεί το μοντέλο μηχανικής μάθησης και να γραφεί ο κώδικας της εφαρμογής.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες των τριών μαθητριών του Κολλεγίου Αθηνών, καθώς κατέκτησαν το Gold Award συγκεντρώνοντας την υψηλότερη γενική βαθμολογία στην κατηγορία του Λυκείου, όπως επίσης και το βραβείο AI Excellence, κατακτώντας έτσι δύο από τα έξι συνολικά βραβεία, σε σύνολο άνω των 500 ομάδων από 32 χώρες που διαγωνίσθηκαν.
Ο WAICY (waicy.org) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος διοργανώνει διαγωνισμούς που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους ενθαρρύνοντάς τους να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να δημιουργήσουν εφαρμογές Artificial Intelligence που λύνουν πραγματικά προβλήματα και να εξοικειωθούν με τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο διαγωνισμός στον οποίο διακρίθηκαν οι τρεις μαθήτριες του Κολλεγίου Αθηνών είναι ανοιχτός στους μαθητές από όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, ενώ οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης. Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Τεχνητής Νοημοσύνης για Νέους είναι μία από τις λίγες προκλήσεις Τεχνητής Νοημοσύνης για τα παιδιά παγκοσμίως.