Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας από ένστολους, την κατάργηση της αγροφυλακής και τις αλλαγές στις προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.opengov.gr όπου και θα παραμείνει προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τα μεσάνυχτα της 5ης Δεκεμβρίου.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
-Η σύσταση γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας στο οποίο θα καταγγέλλονται περιστατικά προσβολής ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλες μορφές κακοποίησης πολιτών από το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Στόχος είναι να γίνεται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα η διερεύνηση των περιστατικών, αλλά και η απόδοση ευθυνών.
-Η σύσταση ειδικής κατηγορίας στο πυροσβεστικό σώμα με την ονομασία «επικουρικοί πυροσβέστες». Πρόκειται κυρίως για εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι θα δίνουν εξετάσεις και θα επιλέγονται από ειδική επιτροπή όπου θα μετέχει εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ.
-Την κατάργηση της αγροφυλακής. Οι αρμοδιότητες του σώματος μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ασκούνται από τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες. Το προσωπικό της καταργούμενης υπηρεσίας μετατάσσεται στις Δασικές Υπηρεσίες του τόπου που υπηρετεί, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ανάλογα με τα προσόντα τους.
-Τη σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας διαχείρισης ευρωπαϊκών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, με αποστολή την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν χρηματοδοτούμενες επιχειρησιακές και αναπτυξιακές δράσεις του υπουργείου και το συντονισμό των συναρμοδίων υπηρεσιών.
-Ρυθμίσεις για θέματα που αφορούν τη διάθεση στους ένστολους που τραυματίζονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους κατασχεμένων μεταφορικών μέσων για την κάλυψη των αναγκών τους και τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού αρωγής αστυνομικών.