Πρεμιέρα σήμερα για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς των παιδιών από 5 έως 11 ετών. Επίσης, από σήμερα θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας ειδική πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι γονείς να απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.

Την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγέλλου θα απαντήσουν ζωντανά μέσω του διαδικτύου σε απορίες και σε ερωτήσεις γονέων σε σχέση με τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Τρία 24ωρα αργότερα θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των παιδικών εμβολίων Pfizer/BioNTech, που έχουν λάβει έγκριση από τονΕυρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο εμβολιασμός περίπου 750.000 παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων θα γίνεται σε περίπου 75 εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας, τα οποία σταδιακά θα αυξάνονται.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά κέντρα: στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο ΚΥ Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές θα εφαρμοστούν οι λεγόμενοι «καταδρομικοί εμβολιασμοί», δηλαδή ομάδες επαγγελματιών υγείας θα πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς. Οδηγίες θα υπάρχουν από σήμερα στο emvolio.gov.gr

Εμβολιασμοί θα γίνονται και στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων ,οι οποίοι λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουν με τις οικογένειες των παιδιών που παρακολουθούν, θα λύνουν τις απορίες των γονέων.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Στις 09.30 το πρωί θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια συνάντηση εργασίας ανάμεσα στους δυο άνδρες προκειμένου να ετοιμάσουν την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί στους ιεράρχες και να τους ζητήσει να στηρίξουν την εμβολιαστική προσπάθεια και να απομονώσουν-όπως πράττουν ήδη πολλοί από αυτούς- εκείνους που φανατίζουν τους πιστούς κατά των εμβολιασμών. Δεν αποκλείεται να εκφράσει και τις ευχαριστίες της κυβέρνησης καθώς αρκετοί Μητροπολίτες έχουν βγει μπροστά με πολλούς τρόπους για να πειστούν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι.

Και όλα αυτά ενόψει εορτών όταν οι εκκλησίες θα γεμίσουν από πιστούς που ξέχασαν στο παρελθόν Πάσχα και Χριστούγεννα.

Θα ζητήσει επίσης να ενταθεί η προσπάθεια να αυξηθεί και το ποσοστό των ιερέων που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Μετράνε μέρες τα πιστοποιητικά όσων είναι άνω των 60 και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση

Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η κυβέρνηση στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολιασμού τους. Με άλλα λόγια, όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει τη γ’ δόση του εμβολίου και συμπληρώνουν 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι από Δευτέρα.

Οι ανεμβολίαστοι, οποιασδήποτε ηλικίας, βρίσκονται σε καθεστώς μίνι lockdown, καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε μια σειρά κλειστών χώρων, ενώ αποκλείονται από κάποιες δραστηριότητες.

Στους ανεμβολίαστους δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα, όπως και σε θεματικά πάρκα, ενώ χρειάζονται rapid test για την είσοδό τους στα καταστήματα λιανικής, τους ανοιχτούς χώρους εστίασης, τους χώρους λατρείας, τα κομμωτήρια και τα υπεραστικά μέσα μεταφοράς.