Με το τείχος ανοσίας να χτίζεται αργά, αλλά σταθερά και τα ραντεβού για εμβολιασμούς να αυξάνονται, η Επιτροπή Εμβολιασμών πήγε ένα βήμα παραπέρα, αποφασίζοντας όχι 4μηνη αλλά 3μηνη απόσταση ανάμεσα στην δεύτερη και την αναμνηστική δόση, έτσι ώστε να επισπεύσει τους εμβολιασμούς και να θωρακίσει τους πολίτες που είχαν ήδη εμβολιαστεί.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η προσοχή κυβέρνησης και ειδικών είναι ακόμα στους 60 και άνω, αλλά η μετάλλαξη Όμικρον έχει φέρει τα πάνω-κάτω σε όποιον σχεδιασμό είχε γίνει.
Τι αποφάσισε η Επιτροπή Εμβολιασμών
Έτσι, αποφασίστηκε για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και άνω να μπορούν να λάβουν την αναμνηστική δόση 3 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Η πλατφόρμα άρχισε να ανοίγει σταδιακά από χθες βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Οι πολίτες που μπορούν να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση υπολογίζονται αυτή την στιγμή σε 2 εκατομμύρια.
Ο στόχος, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πότε θα «αποκρυπτογραφηθεί» η μετάλλαξη Όμικρον
Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα θα έχουμε πλήρη εικόνα από τις έρευνες που γίνονται παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας για την μετάλλαξη Όμικρον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πράγματα προς το παρόν δεν δείχνουν τόσο δυσάρεστα όσον αφορά στην επίδραση της μετάλλαξης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η Δέλτα, τονίζουν έχει αποδειχθεί μακράν ως η πιο θανατηφόρα παραλλαγή του κορονοϊού και θεωρούν αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχουν θάνατοι από την Όμικρον μέχρι τώρα. Τα εμβόλια που έχει στην διάθεσή της η ανθρωπότητα δείχνουν ότι μέχρι τώρα καλύπτουν όχι απόλυτα αλλά σε μεγάλο βαθμό την Όμικρον και αυτός ήταν ένας παράγοντας που ώθησε την Επιτροπή Εμβολιασμών να ωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους πολίτες να κάνουν σε μικρό διάστημα από την δεύτερη την αναμνηστική δόση.
Πάντως, και εδώ οι ειδικοί θέλουν αδιάσειστα στοιχεία ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα προστατεύσουν με την αποτελεσματικότητα που είχαν στις άλλες μεταλλάξεις τους πολίτες.
Η μετάλλαξη αυτή έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα μεν από την Δέλτα και σύμφωνα με όσα είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη «τρυπάει» την φυσική ανοσία τρεις φορές περισσότερο, αλλά η συμπτωματολογία είναι παρόμοια με αυτή της παραλλαγής Δέλτα, χωρίς όμως την απώλεια όσφρησης και γεύσης και την δύσπνοια στους περισσότερους ασθενείς.
Παρόλα αυτά, η πίεση ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δεν λέει να υποχωρήσει και σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει το 100%, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στην πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας.
Όσο πλησιάζουμε στην γιορτινή περίοδο που χαρακτηρίζεται από την τάση ανεμελιάς και συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους λόγω και της εποχής, τόσο η αγωνία μεγαλώνει και ο μόνος δρόμος για να κάνουμε ανθρώπινα Χριστούγεννα είναι ο εμβολιασμός, λένε με έμφαση οι ειδικοί.