Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, τοποθετήθηκε επί της απόφασης χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους τρεις μήνες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο κ. Μανωλόπουλος εξήγησε πως αυτό είναι «ασφαλές καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία από το Ισραήλ και δεν φαίνεται κάποια διαφορά αν η χορήγηση του εμβολίου γίνει στους έξι, στους πέντε ή στους τέσσερις μήνες δεν φαίνεται να δημιουργεί κάποια διαφορά όσον αφορά στην ασφάλεια. Είναι υπαρκτή η διαφορά, όμως, αναφορικά με την προστασία των ατόμων στα οποία η ανοσία εξαντλείται πιο γρήγορα», δήλωσε αρχικά και συνέχισε: «Μας εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο. Τώρα ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί αλλά τέσσερις μήνες είναι ένα καλό διάστημα», σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε πως και στους τρεις μήνες από θέμα ασφάλειας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό.
«Τα στοιχεία που έχουμε από το Ισραήλ και είναι ξεκάθαρα, δείχνουν ότι με την τρίτη δόση η ανοσιακή απόκριση είναι υψηλή. Ξεπερνάει αυτή των δύο δόσεων» είπε προσθέτοντας μάλιστα πως και για τρεις μήνες τουλάχιστον, τα στοιχεία των ισραηλινών δείχνουν πως αυτή παραμένει ψηλά και δεν φθίνει. «Οπότε μας δίνεται η ελπίδα πως η τρίτη δόση ίσως να είναι και η οριστική και να κρατάει ίσως για έναν χρόνο ή και περισσότερο», ανέφερε.
Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν θα ήταν ορθότερο να γίνει ένα τεστ αντισωμάτων πριν την λήψη της τρίτης δόσης, ο κ. Μανωλόπουλος υποστήριξε πως «τα τεστ αυτά δεν δίνουν πολύ πληροφορία καθώς πολύ λίγα αντισώματα σχετίζονται με τον κορονοιό».
«Άρα θα πρότεινα απλώς τα άτομα να πάνε να κάνουν την τρίτη τους δόση. Αν κάποιος ανησυχεί πάρα πολύ και θέλει να νιώθει πολύ ασφαλής, αν εκτίθεται πάρα πολύ σε περιβάλλοντα με μεγάλο ιικό φορτίο, μπορεί να πάει και στους τρεις μήνες. Όλοι οι άλλοι και στους τέσσερις και στους πέντε μήνες, είναι ασφαλές», πρόσθεσε.
Επιπλέον, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση αυτό που «διαπιστώσαμε είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ μετά από τους έξι μήνες για την αναμνηστική δόση αλλά αντιθέτως το εξάμηνο να είναι το μέγιστο χρονικό περιθώριο που θα έχει περάσει».