Δρόμους ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος, ταυτόχρονα, δημιουργεί ο τομέας της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ακουστικής οικολογίας, η οποία αποτελεί το επίκεντρο των διήμερων εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην Σκιάθο στις 26 και 27 Νοεμβρίου. Η Σκιάθος είναι το ένα από τα δύο ελληνικά νησιά που διεκδικούν την διεξαγωγή του διεθνούς φόρουμ ακουστικής οικολογίας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά και ως εκ τούτου είναι σημαντική η διοργάνωση εκδηλώσεων που προωθούν το συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας, που αναπτύσσει αξιόλογη δράση στο νησί του Παπαδιαμάντη και πραγματοποιούνται εν όψη της φιλοξενίας στην χώρα μας, του ετήσιου συνεδρίου του WFAE, στις αρχές Οκτωβρίου του 2011.

Η ακουστική οικολογία περιλαμβάνει, ειδικότερα, την καταγραφή διαφόρων ήχων της φύσης και ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον γηγενών αλλά και επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι συμμετέχουν με προθυμία στις εξορμήσεις που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία της Σκιάθου. Μέσω των συγκεκριμένων δράσεων, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον ήχο του ανέμου, το θρόισμα των φύλων ή τον παφλασμό των κυμάτων, τις φωνές ζώων και πτηνών, γνωρίζοντας από κοντά τις φυσικές καλλονές που συνθέτουν την χλωρίδα και την πανίδα της Σκιάθου.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι κατά συνέπεια «η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού της Σκιάθου σε θέματα που σχετίζονται με το ακουστικό περιβάλλον και αφορά ανθρώπους κάθε ηλικίας, καθώς επίσης και τα παιδιά, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις» υπογραμμίζει ο Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος».

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να μυηθούν στην μαγεία των φυσικών ήχων, να ακούσουν μουσική που προκύπτει από την σύνθεση φυσικών ήχων και να γνωρίσουν, όπως προαναφέρθηκε τον φυσικό πλούτο της Σκιάθου, προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία του. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 17:00 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τους μαθητές του νησιού, λίγο αργότερα, στις 19:00, θα γίνει η παρουσίαση των δράσεων της ΕΕΑΟ και των προοπτικών που δίνονται από το μέχρι τώρα έργο των μελών της, και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί «Ηχοσαφάρι», δηλαδή, υπαίθρια ψυχαγωγική δραστηριότητα αναζήτησης χαρακτηριστικών ήχων του νησιού, από την ομάδα καταγραφών του ΕΕΑΟ.
πηγή: Ταχυδρόμος