Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να πληθαίνουν οι ειδήσεις πως πρόχειρα διασωληνωμένοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ. Η επιστολή του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Ιωάννου, στην οποία κατήγγειλε πως ο 74χρονος εμβολιασμένος πατέρας του ήταν για τρίτη μέρα διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, χάνοντας τελικά τη ζωή του, έριξε φως στην «κωματώδη» κατάσταση στην οποία έχουν περάσει όχι μόνο τα νοσοκομεία της Μακεδονίας αλλά πια και της Αττικής.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
«Ο άντρας που πέθανε του ήταν ένας από τους συνολικά τέσσερις που έχασαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τη ζωή τους, εκείνες τις ημέρες, στο νοσοκομείο μας» λέει για το εν λόγω περιστατικό στο Newsbeast ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός, Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Όπως συνεχίζει να περιγράφει: «Είχαμε πέντε διασωληνωμένους ασθενείς με φορητό αναπνευστήρα στην κλινική covid, στον κοινό θάλαμο. Τέσσερις έχασαν τη ζωή τους. Ο πέμπτος διακινήθηκε τελικά σε κλίνη covid ΜΕΘ. Μη σας κάνει εντύπωση. Συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».
Διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ έχασε τη ζωή του στο Λαϊκό- 17χρονος εκτός στο Θριάσιο
«Την ώρα που δηλώναμε πως διασωληνώνουμε τέσσερις ανθρώπους εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό ο ένας δυστυχώς “έφυγε” » λέει με τη σειρά του ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο εν λόγω νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος μιλώντας για το συνέβη κατά τη διάρκεια της χθεσινής εφημερίας. Ο ίδιος συμπληρώνει: «Είχαμε ξανά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ τις τελευταίες ημέρες. Είχαμε πέντε και δύο έχασαν τη ζωή του το τελευταίο δεκαήμερο».
Όσο για τους υπόλοιπους τρεις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τους οποίους ανέλαβε χθες το Λαϊκό, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο της ΠΟΕΔΗΝ ο οποίος μίλησε στο Newsbeast μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν εκτός. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Χθες είχαμε 6 διασωληνωμένους εκτός στο Θριάσιο, γενικά περιστατικά, μεταξύ αυτών και ένας 17χρονος και 3 στο Γεννηματάς. Κάθε μέρα πεθαίνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι ή μη».
Γιατί μένουν εκτός ΜΕΘ;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Μιχάλης Γιαννάκος, στην τρέχουσα φάση υπάρχουν 217 κλίνες ΜΕΘ covid στην Αττική και σύμφωνα με τα στοιχεία της ώρας, τα κενά κρεβάτια αυτή τη στιγμή είναι: 7 στον Ευαγγελισμό, 4 στο ΚΑΤ, 3 στο Αττικόν και 3 το Θριάσιο.
Και γιατί μένουν τελικά ασθενείς εκτός ΜΕΘ όταν από τα παραπάνω νούμερα διαφαίνεται ότι υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία της Αττικής; Ο κος Γιαννάκος εξηγεί τους λόγους: « Ένας λόγος είναι πως όταν πιέζεσαι ξεκινάς την επιλογή ασθενών. Επίσης, τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν περιστατικά covid στις κλινικές τους θέλουν να έχουν ελεύθερα 2-3 κρεβάτια για τις δικές τους ανάγκες. Και ένας τρίτος βασικός λόγος είναι ότι αν ο ασθενής είναι αιμοδυναμικά ασταθής και η κατάσταση είανι εξαιρετικά σοβαρή, τότσε δεν μπορεί να διακομιστεί ούτε καν από όροφο σε όροφο».
«Δεν είναι η λύση να έχουμε χιλιάδες κλίνες για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία»
O καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προχώρησε σήμερα το πρωί στη δήλωση πως ο πρόχειρος τρόπος με τον οποίο στήθηκαν 5 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, συνετέλεσε σε κακά αποτελέσματα σε αυτή την κλινική.
Όπως λέει ο ίδιος στο Newsbeast: «Όχι μόνο στο Λαϊκό αλλά σε όλη την Ελλάδα φτιάχτηκαν πρόχειρα κλίνες ΜΕΘ. Η μονάδα στο Λαϊκό λειτούργησε χωρίς παροχή πεπιεσμένου αέρα, μόνο με παροχή οξυγόνου, χωρίς ειδικούς αναπνευστήρες. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι προσπαθήσαμε μέσα σε ένα χρόνο να διπλασιάσουμε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Είχαμε 560 κρεβάτια και τα έχουμε πάει στα πάνω από 1000. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε εύκολα ούτε με τα τέλεια αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό αλλά παγκόσμιο – η έλλειψη στελέχωσης στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνει εξ αντικειμένου την αποτελεσματικότητα.
Δεν μπορούμε να έχουμε πολλά κρεβάτια που να λειτουργούν σωστά. Δεν έχουμε καταρχάς το προσωπικό για να το κάνουμε. Δεν υπάρχει κανένας εξειδικευμένος εντατικολόγος για να προσληφθεί. Όσοι είχαν ξεκινήσει ακόμα και να κάνουν εξειδίκευση ή είχαν πρόθεση να ξεκινήσουν, έχουν προσληφθεί όλοι. Είναι μια εξειδίκευση δύο χρόνων μετά τη βασική ειδικότητα. Μαθήτρια μου που είχε ξεκινήσει την εξειδίκευση μόνο 1, 5 μήνα, προσλήφθηκε ως επιμελήτρια σαν να είχε τελειώσει τα δύο χρόνια».
«Δεν υπαρχει κανένας προγραμαμτισμός για τις ελλείψεις»
O κος Παπανικολάου έχει διαφορετική άποψη. Όπως μας λέει: «Τον περασμένο Μάρτιο τότε που η διασπορά στην Αττική και στα πέριξ ήταν ασύλληπτη, οι ΜΕΘ δεν ξεπέρασαν τις 950. Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε 2000 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή, όλες οι κλίνες ΜΕΘ covid και non covid είναι 1092 αλλά λειτουργούν λιγότερες, δεδομένου ότι μας λείπουν γιατροί και νοσηλευτές. Και μας λείπουν γιατί δεν έγινε κανένας προγραμματισμός προς αυτή την κατεύθυνση».
Με τη σειρά του ο Μιχάλης Γιαννάκος υπογραμμίζει το εξής: «Είναι προτιμότερο ο άνθρωπος να είναι σε μια ΜΕΘ έστω αυτοσχέδια, έστω με υποτυπώδη εξοπλισμό, παρά να παραμένει σε έναν κοινό θάλαμο μέσα στα μικρόβια. Όντως οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ δεν έχουν πολλές φορές εξιδεικευμένο προσωπικό αλλά και πάλι είναι προτιμότερο να βρίσκεται ο ασθενής σε μια πιο στενή παρακολούθηση από το να νοσηλεύεται απροστάτευτος εν μέσω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Να σημειώσω ωστόσο ότι έχουμε και 85 εμβολιασμένους ασθενείς στις ΜΕΘ όλης της χώρας αυτή τη στιγμή, γι αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει βαρύτητα στην τρίτη δόση αλλά και στην απόλυτη ενίσχυση των νοσοκομείων».
Ο κος Βασιλακόπουλος πάντως έχει συγκεκριμένη άποψη για το τέλμα στο οποίο έχουμε φτάσει. «Δεν μπορεί να είναι διαχειρίσιμη μια κατάσταση στην οποία πολίτες διατηρούν το δικαίωμα να κάνουν ο, τι θέλουν και να μην εμβολιάζονται αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο και να απαιτούμε εκ των υστέρων να βρεθεί λύση για όλους όσοι επιλέγουν από μόνοι τους να μην προστατευτούν. Είναι τρελό. Δεν θα μπορέσουμε να τους νοσηλέψουμε έτσι όπως πηγαίνουμε».