Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη (9/11) οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό οι οποίοι έδωσαν ραντεβού στις 12:00 στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία με τελικό σταθμό το υπουργείο Εργασίας ενώ πρώτα πέρασαν από το υπουργείο Τουρισμού όπου και άφησαν φυλλάδια.
Στόχος των συμμετεχόντων στην πορεία είναι να συναντηθούν με στελέχη και των δύο υπουργείων ώστε να συζητήσουν τα αιτήματά τους.
Στην κινητοποίηση δυναμικό παρών έδωσαν οι διανομείς με τα μηχανάκια τους οι οποίοι συναντήθηκαν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Η πορεία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι.
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν με δυσκολία καθώς έκλεισε τμηματικά η λεωφόρος Αμαλίας ενώ λίγο πριν τις 12:15 οι συμμετέχοντας στην κινητοποίηση πέρασαν έξω από τη Βουλή των Ελλήνων.
Λίγα λεπτά μετά τις 12:30 οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας και ενημερώθηκαν πως στις 13:20 αντιπροσωπεία επτά ατόμων θα γίνει δεκτή όχι από τον υπουργό αλλά από στέλεχος του υπουργείου.
Η είσοδός τους όμως στο υπουργείο άργησε γεγονός που προκάλεσε μικροένταση.
Κλειστή για αρκετή ώρα ήταν η οδός Σταδίου στο ύψος του υπουργείο και πραγματοποιούνταν εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων αλλά λίγο μετά τις 13:30 άνοιξε το ένα ρεύμα της.
Το υπόμνημα με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό
Η ΠΟΕΕΤ αναφέρει ότι τα αιτήματα συνοψίζονται ως εξής:
«Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για όλους τους εποχικούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Να μην ισχύσει ο όρος γι’ αυτούς που βγαίνουν για πρώτη φορά στο ταμείο ανεργίας εφέτος να χρειάζονται τουλάχιστον 80 περυσινά ένσημα.
- Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΚΣΣΕ): Η διοίκηση της Ομοσπονδίας υπογράφει με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις ΚΣΣΕ (στον επισιτισμό, βιομηχανίες και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, αρτοποιεία και τουριστικά καταλύματα).
«Αιτούμαστε την καθολική εφαρμογή των συμβάσεων αυτών, ώστε να υπάρχει ισονομία για όλους. Ειδικά, στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του επισιτισμού, όπου υπάρχει σχετική ρύθμιση για τους διανομείς, είναι επιτακτική ανάγκη η κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτική, για να προστατευθεί αυτή η πολύπαθη κατηγορία των εργαζομένων», επισημαίνει η ΠΟΕΕΤ.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία διεκδικεί την ένταξη των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), καθώς και την επαναφορά της απόδοσης του εφάπαξ στην 2Οετία.
Η ΠΟΕΕΤ υποστηρίζει επίσης ότι στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία γίνεται κατάχρηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» από τους εργοδότες. «Ξενοδοχεία με πληρότητα πάνω από 70% χρησιμοποιούν το πρόγραμμα αυτό, εντατικοποιούν την εργασία μας, ένας υπάλληλος δουλεύει για τέσσερις. Ζητούμε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να διασφαλίσουν τη σωστή εφαρμογή του μέτρου» τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΕΤ.
Δείτε εδώ το υπόμνημα που κατατέθηκε από την επιτροπή της Ομοσπονδίας στο υπουργείο Εργασίας το μεσημέρι της Τρίτης (9/11).
Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) διαμαρτύρεται όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της για «όλα τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».
«Μάγειρα, σερβιτόρε, ρεσεψιονίστ, διανομέα, καμαριέρα εργαζόμενε και εργαζόμενη στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού, ήρθε η ώρα να μιλήσεις», τονίζει το δευτεροβάθμιο σωματείο του κλάδου, του οποίου τα αιτήματα έχουν ως εξής:
- «Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου μας ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στον πιο δύσκολο Χειμώνα που έρχεται.
- Να εμφανιστούν επιτέλους τα ένσημα μας από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 και να αποδοθούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ στους δικαιούχους.
- Πλήρη εφαρμογή των Κ.Σ.Σ.Ε. για όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους εργαζόμενους.
- Επαναφορά της απόδοσης του εφάπαξ στην 20ετία.
- Ένταξη των ειδικοτήτων του κλάδου στα ΒΑΕ όπως ήταν πριν την οικονομική κρίση.
- Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη».
Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του Newsbeast από την πορεία και τη συγκέντρωση στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Βίντεο – φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος