Εκδήλωση για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της COP26, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής (Coordination Unit) της Ελληνικής Πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΟΗΕ, πρόεδρος της οποίας είναι ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Κρεμλής.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε υβριδική μορφή με την υποστήριξη των Υπουργείων: Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Ακαδημίας Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την εκδήλωση χαιρέτησε με γραπτό μήνυμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η υποστήριξη των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στον Ευέλικτο Μηχανισμό (Flexible Mechanism) της εμβληματικής πρωτοβουλίας (UNESCO, UNFCCC και Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας – WMO ) ήταν αμέριστη. Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Audrey Azoulay, η Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κα Patricia Espinosa, ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Petteri Taalas και ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, απηύθυναν μήνυμά τους αναφορικά με την αναγκαιότητα για άμεση δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, σε επίπεδο προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του πλανήτη.
Επιπλέον, ο Αμερικανός Ειδικός Εντεταλμένος για το Κλίμα, κος John Kerry, και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κος Μαργαρίτης Σχοινάς, επισήμαναν την ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης της κλιματικής κρίσης στο σχεδιασμό και εφαρμογή κάθε εθνικής πολιτικής, τονίζοντας την αξία πρωτοβουλιών, όπως η ελληνική, για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης με βασικό πυλώνα την ορθή διαχείριση και διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Κατά τις τρεις ενότητες της εκδήλωσης, τις οποίες συντόνισαν ο Πρόεδρος του Ευέλικτου Μηχανισμού, κος Γεώργιος Κρεμλής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Γιώργος Αμυράς και ο Πρόεδρος του UN Sustainable Development Solutions Network, καθηγητής Jeffrey Sachs, αντάλλαξαν απόψεις Υπουργοί και εκπρόσωποι από 10 χώρες του κόσμου, επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, καθώς και οι επικεφαλής διεθνών οργανώσεων (ICOMOS, GEO, Europa Nostra, World Human Forum) καταλήγοντας σε εποικοδομητικά συμπεράσματα για τις πολιτικές, τους μηχανισμούς και τα εργαλεία προστασίας των μνημείων της φύσης και του ανθρώπινου πολιτισμού.
Η συζήτηση τροφοδοτήθηκε από πολύ ενδαφέροντα πρώτα αποτελέσματα στοχευμένου ερωτηματολογίου που συνέταξε η Συντονιστική Επιτροπή και συμπληρώθηκε από χώρες που υποστηρίζουν την Ελληνική Πρωτοβουλία, τα οποία παρουσίασε εκ μέρους της Επιτροπής ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου Γεωπαρατήρησης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ομόφωνα οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη ενσωμάτωσης του πολιτισμού στην κλιματική δράση μέσω ανάδειξης καλών πρακτικών, κριτηρίων τρωτότητας των μνημείων και κατάλληλης μεθοδολογίας καθώς και αποτελεσματικής χρήσης ψηφιακών εργαλείων και καινοτόμων πρακτικών ώστε να υποστηριχθούν μέτρα πρόληψης και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των μνημείων – πολιτιστικών και φυσικών – στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης, συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω εξωστρέφειας της πρωτοβουλίας με διεθνείς εκστρατείες προβολής και ένταξη σχετικών δράσεων στην εκπαίδευση. Παράλληλα, υπογράμμισαν την προστιθεμένη αξία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της προώθησης διμερών και πολυμερών συνεργασιών σε επίπεδο κρατών, ενώ δεσμεύτηκαν για νέα συνάντηση Κορυφής την ερχόμενη άνοιξη στην Αθήνα.
Στα συμπεράσματα της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης.