Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα το κείμενο του υπουργείου Παιδείας για την κατάθεση μηχανογραφικών δελτίων των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Μετά τη συγκέντρωση των απόψεων, το υπουργείο αποφασίσει τελικά αν η κατάθεση του μηχανογραφικού θα γίνεται όπως σήμερα, δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των πανελλαδικών, ή από τον Μάρτιο, όπως άλλωστε προτείνει ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος.
Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ενδεχόμενη επιλογή του Μαρτίου ως μήνα για την κατάθεση των μηχανογραφικών «θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), έτσι ώστε οι υποψήφιοι να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης». «Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης με τους υπευθύνους», αναφέρεται σχετικά.
Επίσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται προσπάθεια να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν.
Στο κείμενο, ο υφυπουργός Παιδείας δεν παραλείπει μάλιστα να καυτηριάσει: «Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των “ειδικών” που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα “ειδικοί σύμβουλοι” συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο».