«Θυμάστε πώς νιώσατε όταν σας αγόρασαν το πρώτο σας ποδήλατο; Αφού νιώθατε τόσο ενθουσιασμό, γιατί φτιάξατε μία πόλη, όπου το ποδήλατο δεν χωράει πουθενά»; Το ερώτημα αυτό μαζί με τη διαπίστωση ότι στη Θεσσαλονίκη κυρίαρχη θέση έχει το αυτοκίνητο και οι κάτοικοί της έρχονται σε δεύτερη μοίρα, εξέφρασαν μαθητές και μαθήτριες από το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ Βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε εργασία τους με την οποία συμμετέχουν στις δράσεις “FREE MOBILITY 2014-2015”.
Τα παιδιά κατέγραψαν τα εμπόδια και τις ατέλειες που παρουσιάζουν οι γειτονιές τους σχετικά με την προσβασιμότητα και την ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις βελτίωσης στους αρμόδιους φορείς.
«Αυτονόητο είναι, για παράδειγμα, ότι εκεί που συζητώ με τους φίλους μου στο Facebook, να μπορώ στο επόμενο μισάωρο να συναντηθώ μαζί τους για καφέ στην πλατεία της γειτονιάς, ή να πάω σινεμά. Πόσο αυτονόητο θα είναι όμως το ίδιο ραντεβού, αν στην παρέα υπάρχει κάποιος με κινητικά προβλήματα; Ή πόσο εύκολα μπορεί να μετακινηθεί ένας ηλικιωμένος ή μια μαμά με το παιδάκι της σε καροτσάκι για να κάνει τα ψώνια της στο συνοικιακό σούπερ μάρκετ; Τι γίνεται επίσης στην περίπτωση των ατόμων με προβλήματα όρασης; Μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους;», αναρωτήθηκαν τα παιδιά.
Πρώτο εμπόδιο στην μετακίνηση ανέφεραν τα ακατάλληλα και πολλές φορές ανύπαρκτα πεζοδρόμια και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που σε ελάχιστες περιπτώσεις διαθέτουν και χρησιμοποιούν ειδικό μηχανισμό που υποστηρίζει την άνοδο και με αναπηρικό καροτσάκι. Όσο για τους ποδηλατοδρόμους πρότειναν την κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα ενώνει τους δήμους μεταξύ τους με ευδιάκριτα διαχωριστικά που δε θα μπορούν να παραβιαστούν από τους οδηγούς των αυτοκινήτων.
Η εργασία έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας “ECOMOBILITY- Οικολογική Μετακίνηση” που διοργανώνεται για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των νέων στην αναζήτηση λύσεων περιβαλλοντικών προβλημάτων, με προσανατολισμό στην αλλαγή συμπεριφορών και στην προώθηση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
Στη φετινή εκστρατεία συμμετέχουν 57 ομάδες μαθητών, της Γ΄ Γυμνασίου, από 41 πόλεις, απ΄ όλη την Ελλάδα, οι οποίες καλούνται να αναδείξουν τις πράσινες μετακινήσεις και να παρουσιάσουν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών. Από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν 7 συνολικά ομάδες μαθητών οι οποίες θα παρουσιάσουν αύριο τις εργασίες τους σε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Στις 25 Απριλίου θα γίνει στην Αθήνα η τελετή βράβευσης ενώ οι διοργανωτές προσανατολίζονται στη διοργάνωση, την επόμενη μέρα, 26 Απριλίου, σιωπηλής διαμαρτυρίας έξω από ένα κτίριο με δυσκολία προσβασιμότητας σε κάθε μία από τις συμμετέχουσες πόλεις.