Συναγερμό στις υγειoνομικές αρχές και στους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σήμανε η εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας τις τελευταίες δύο μέρες. Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας που συνοδεύτηκε από ένα νέο αρνητικό ρεκόρ το Σάββατο και φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ειδικά στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου έκανε λόγο για επέκταση υποχρεωτικότητας των εμβολίων με κριτήριο την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι τις ηλικίες λέγοντας χαρακτηριστικά: « Εάν δεν σταματήσει η διασπορά στην κοινωνία πως θα έχουμε ανθρώπινη τραγωδία όσων αρνούνται να προστατευθούν».
Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών. Στο τραπέζι η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης στις κόκκινες περιοχές και η εντατικοποίηση των ελέγχων για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά και μια νέα επιχείρηση πειθούς για τους ανεμβολίαστους ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.
Ήδη, το μέλος της Επιτροπής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης έθεσε με δηλώσεις του το θέμα της λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης στις επιβαρυμένες Περιφέρειες της χώρας ενώ όπως όλα δείχνουν πιθανό είναι να ληφθούν και νέα μέτρα σε ότι αφορά τον έλεγχο των πιστοποιητικών στα καταστήματα εστίασης.
Στα μέτρα που εξετάζονται είναι όπως ακούστηκε την Κυριακή στο δελτίο του ΣΚΑΪ
- Περαιτέρω περιορισμοί σε μεικτούς εξωτερικούς χώρους (εστιατόρια/καφέ/μπαρ)
- Πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους που περικλείονται
- Δύο rapid test την εβδομάδα, αντί για ένα, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Το προηγούμενο 24ωρο έγινε λόγος για σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά σε εκστρατεία “πειθούς” με καθημερινά sms στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων ειδικά σε περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού.
Αυτό ακούστηκε από κάποια μέλη της επιτροπής ώστε να πειστούν οι ανεμβολίαστοι αλλά φαίνεται πως δεν ήταν και η κυρίαρχη άποψη. Σύμφωνα με πληροφορίες η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που θα ήθελε να πει η κυβέρνηση.
Έτσι λοιπόν στην κυβέρνηση ακόμα το σκέφτονται, ενώ ήδη τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη ενέργεια εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος. Δεν αποκλείεται λοιπόν το σχέδιο να μείνει στο συρτάρι.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας LSE, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι διαφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο και εκτίμησε ότι θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Νομίζετε ότι οι ανεμβολίαστοι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν μετά τον καθημερινό βομβαρδισμό ενημέρωσης; Λείπει το sms από την ενημέρωση; Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε καλύτερα ποσοστά μέσω των sms αλλά δεν τη θεωρώ καλή ιδέα. Μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα πάντως, και υπάρχουν διάφορες απόψεις που διατυπώνονται σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Οι αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» την Τετάρτη, μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Γλασκώβη και πιθανότατα τα μέτρα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.