Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ελληνικός Χρυσός υπέγραψε την αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία με την Ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της οποίας, παρουσίασε πρόσφατα το Στρατηγικό Οδικό Χάρτη με τον οποίο χαράσσει την πορεία προς την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Με τη σύναψη της συμφωνία και την ανακοίνωση του Χάρτη, μία νέα εποχή εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης σηματοδοτείται για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας με κύριο στόχο την μετατροπή τους σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, με ενισχυμένες θέσεις εργασίας, όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προοπτικές μακροπρόθεσμης ευημερίας των κοινοτήτων της ΒΑ Χαλκιδικής.
Με μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα προ των πυλών, η χώρα μας αναμένεται να αναδειχθεί σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη, γεγονός που θα ωφελήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αφού, προβλέπει σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τον λειτουργικό μετασχηματισμό καθώς και την επιτυχή υλοποίηση των κρίσιμων ορόσημων για το άνοιγμα του μεταλλείου στις Σκουριές.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην υπεύθυνη ανάπτυξη των μεταλλευτικών λειτουργιών. Η Ελληνικός Χρυσός επιθυμεί η ανάπτυξη των μεταλλείων να γίνει με όσο γίνεται πιο υπεύθυνο τρόπο, τόσο ως προς το περιβάλλον άλλα και ως προς την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. Για να επιτευχθεί αυτό, η εταιρία επικεντρώνεται στην εξυγίανση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών με την υλοποίηση ενεργειών για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, παραγωγής και παραγωγικότητας. Παράλληλα, στοχεύει στην κερδοφόρα λειτουργία των μεταλλείων διασφαλίζοντας το έγκαιρο άνοιγμα του μεταλλείου των Σκουριών.
Μέσα από τις προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών αναμένεται θετική εξέλιξη για την τοπική απασχόληση και ανάπτυξη και μάλιστα αρκετά άμεσα. Η υλοποίηση του στρατηγικού οδικού χάρτη θα οδηγήσει στην δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.
Πρόσθετοι πόροι και οι περαιτέρω επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης και της παραγωγικότητας στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, καθώς και την αύξηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής του, από 400ktn/έτος σε 650ktn/έτος.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, το Μεταλλείο των Μαύρων Πετρών θα εισέλθει σε φάση πλήρους γεωλογικής έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων κοιτασμάτων που θα καθιστούν βιώσιμη την παράταση της λειτουργίας του. Μέχρι τότε, το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης με την πλειονότητα των εργαζομένων να μεταφέρεται στην Ολυμπιάδα για την υποστήριξη της αύξησης της παραγωγής.
Παράλληλα ενισχύεται η στήριξη προς τους εργαζομένους μέσα από τη δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης στο Στρατώνι. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να εκπαιδεύσει το εργατικό δυναμικό σε νέες δεξιότητες, οι οποίες και θα του φανούν χρήσιμες και απαραίτητες στην απασχόληση τους στο νέο μεταλλείων των Σκουριών.
Οι σύγχρονες τεχνολογίες στην μεταλλευτική, ψηφιοποιούν τα μεταλλεία και απαιτούν νέες γνώσεις για τους εργαζόμενους. Το μεταλλείο των Σκουριών, θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT – Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης). Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός – καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα – θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εκπαιδευόμενοι για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών.
Πέρα από την απασχόληση, η τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής θα επωφεληθεί περαιτέρω μέσα από κοινωνικές επενδύσεις, αφού υπολογίζεται ότι 70 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας στην ΒΑ Χαλκιδική, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εμβληματικών αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το πλάνο θα οδηγήσει επίσης στην καταβολή αυξημένων μεταλλευτικών τελών, φόρων και κοινωνικών εισφορών στο ελληνικό δημόσιο, ύψους 2δις ευρώ, καθώς και σε αυξημένα έσοδα για τους τοπικούς προμηθευτές.