Ξεκινάει αύριο, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, η δίκη για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Αθήνα, στην οποία η Διεθνής Αμνηστία θα παρίσταται ως παρατηρήτρια, κάνοντας λόγο για «σημαντική δίκη», δεδομένου ότι σχετίζεται «με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων», καθώς και για καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, ενόψει της δίκης, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει πως «ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018 έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη».

«Όλο αυτό το διάστημα», προσθέτει, «η διεθνής κοινότητα δεν έμεινε αδρανής. Αντίθετα, κινητοποιήθηκε με ποικίλους τρόπους για την απόδοση ορατότητας στις παραβιάσεις, αλλά και για να βάλει τέλος στο στίγμα, τις προκαταλήψεις και τη ρητορική μίσους, με τα οποία ο Ζακ Κωστόπουλος και η οικογένειά του ήρθαν συχνά αντιμέτωποι ακόμα και μετά τον θάνατο του Ζακ.

«Η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί»

Η Διεθνής Αμνηστία, ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, έχει συγκεντρώσει και έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας περισσότερες από 101.000 υπογραφές ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης στο θύμα και την οικογένειά του».

Τονίζεται, δε, πως «τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh, η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί».

Γνωστοποιείται, τέλος, πως το Ελληνικό Τμήμα της οργάνωσης «έχει αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια της δίκης, από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για μία «πρακτική αυτή είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δημόσια ακρόαση και της αρχής της δικαιοσύνης».

Η δίκη αυτή, άλλωστε, «είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή», καταλήγει η ανακοίνωση.