Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2015, ξεδιπλώνεται από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, ακόμα πιο διευρυμένο από εκείνο του μεγάλης κλίμακας προγράμματος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014», που προσέλκυσε την περασμένη χρονιά περί τα 70.000 άτομα.
Οργανώνεται και πάλι γύρω από φιλοσοφικές συζητήσεις ιδεών γύρω από την επικαιρότητα, επιστημονικές διαλέξεις, εκδηλώσεις απ’ όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, διαλέξεις ειδικών για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις μεσογειακές καλλιέργειες του αμπελιού και της ελιάς, έως και προτάσεις γαλλικής γαστρονομίας σε εστιατόρια της Αθήνας.
Το πρόγραμμα ενισχύεται με τη συμμετοχή στοχαστών, όπως ο Ετιέν Μπαλιμπάρ (5/5) σε μια γαλλοελληνική συζητηση για το «τι εστί λαϊκισμός;» τις διαφορετικές όψεις του λαϊκισμού – αντιλαϊκισμού και της δημοκρατίας στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες.
Ο Αλέν Μπαντιού επιστρέφει για να μιλήσει αυτή την φορά για τον έρωτα, ενώ ένα διεθνές συνέδριο (24-26/4) επικεντρώνεται στο έργο των Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουαταρί κι ένα άλλο συνέδριο στο έργο του Ζαν Λυκ Νανσύ, παρουσία του Γάλλου διαννοούμενου στην Αθήνα (4,5/3) .
Οι διοργανωτές επαναλαμβάνουν την Νύχτα Φιλοσοφίας με θέμα «Βίος – Ας στοχαστούμε τη ζωή» και τριανταπέντε Ελλήνες, Γάλλους, Γερμανούς φιλοσόφους. Τέσσερις σημαντικοί επιστήμονες του Collège de France θα μιλήσουν στο Megaron+, ο καθένας για τον τομέα του: την βιοποικιλότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πληροφορική, τη γενετική. Πρόκειται για τους Gilles Boeuf, Mireille Delmas-Marty, Gérard Berry και Edith Heard.
Σημαντικές προσωπικότητες φέρνει το πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιούτου στην Ελλάδα και σε άλλους τομείς. Όπως τη μεγάλη κυρία της γαλλικής 7ης τέχνης Ανουκ Αιμέ, – γνωστή στην Ελλάδα όχι μόνο από την εμβληματική ταινία «Ενας άντρας και μια γυναίκα» αλλά και ως σύζυγο του Νίκου Παπατάκη – η οποία θα είναι η ανάδοχος του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (έναρξη 20/3).
Αντίστοιχα, το Παρίσι τιμά την Ελλάδα με τη μεγάλη έκθεση στο Palais de Tokyo (18/2-17/5), αφιερωμένη στα «Μαγνητικά πεδία» του εικαστικού Τάκη (Takis), πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.Στην Αθήνα θα πάρουμε μια γεύση από τη νέα γαλλική ζωγραφική , στην ομαδική έκθεση της γκαλερί Breeder «Γαλλική ζωγραφική – Φρέσκια ζωγραφική» (27/5) και στην 5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης.
Στο θέατρο και το χορό οι γαλλικές παραστάσεις, που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών θα ανακοινωθούν με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Υπενθυμίζεται ότι το Γαλλικό Ινστιούτο εγκαινίασε τη συνεργασία του με τη νέα διεύθυνση του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν, σε μια σειρά από παραστάσεις του γαλλικού ρεπερτορίου, – «Το νησί των σκλάβων» του Μαριβώ, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη κάνει πρεμιέρα στις 31/1 και από Φεβρουάριο μεταφέρεται στη σκηνή το μυθιστόρημα του Σιμώ, «Η Λίλα λέει».
Παρουσιάζοντας σήμερα τις εκδηλώσεις του προγράμματος 2015, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεκότ ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί ο μεταφρασμένος στα γαλλικά τόμος, με δέκα μεγάλα θεατρικά έργα του ελληνικού κλασικού ρεπερτορίου από το 1830 έως το 1960 και έπεται συνέχεια.
Οι ελληνογαλλικές θεατρικές ανταλλαγές που έγιναν πιο συγκεκριμένες στο τελευταίο Φεστιβάλ της Αβινιόν, συνεχίζονται εφέτος με το «Ζ» σε σκηνοθεσία Έφης Θεδώρου στο Εθνικό Θέατρο του Στρασβούργου(8-14/4) αλλά και την ομάδα blitz στη Ρενς.
Σε αυτό το πνεύμα, στην Αθήνα τον Μάιο θα επιστρέψει το «Γαλλικό θέατρο a la grecque» με ελληνικές ομάδες οι οποίες θα ανεβάσουν το Ίδρυμα Κακογιάννη έξι γαλλικά έργα μεταφρασμένα στα ατελιέ της λογοτεχνικής μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Πλήθος οι εκδηλώσεις του προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου κι ανάμεσά τους δύο τιμητικές: για την εκδότρια Μάνια Καραϊτίδη (1928-2014) για την οποία θα συγκεντρωθούν προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη της και μια άλλη ξεχωριστή τιμητική εκδήλωση για τον εμβληματικό πολιτικό Jean Zay (1904-1944), του οποίου η επίσκεψή του στην Αθήνα το 1937, για τα εκατό χρόνια του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε πυροδοτήσει εντυπωσιακές φοιτητικές διαδηλώσεις στην διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά.
Ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεκότ, παρουσίασε το πρόγραμμα της σεζόν 2015 απευθύνοντας αρχικά ευχαριστίες στο ελληνικό κοινό για τη συμπαράσταση του στο πένθος της Γαλλίας: «Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo, στην οποία παρευρέθηκαν περίπου 2.000 άτομα, απέδειξε ότι οι Έλληνες ήταν, για μια ακόμη φορά, σε απόλυτη σύμπνοια με τον γαλλικό λαό. Και τα εκατοντάδες μηνύματα υποστήριξης που έλαβε το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Γαλλική Πρεσβεία, μαρτυρούν με εμφανή και συγκινητικό τρόπο την εγγύτητα των δύο χωρών».