Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Μίκη Θεοδωράκη ήταν να δημιουργηθεί μια πολιτιστική κυψέλη στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας και ο Δήμος Ιλίου ήταν αυτός που ανταποκρίθηκε και πρόσφερε τον χώρο.
Όπως είχε αναφέρει πριν από δύο μήνες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δόθηκε το όνομα του μεγάλου δημιουργού στο Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων κι εκεί μέσα θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό μουσείο για τον μεγάλο μουσουργό, το οποίο θα αποτελέσει παράρτημα του μουσείου που υπάρχει στη Ζάτουνα της Γορτυνίας, δηλαδή στο μέρος όπου ο κορυφαίος καλλιτέχνης διέμενε το 1968 και το 1969 εκτοπισμένος από το καθεστώς της Δικτατορίας.
Σύμφωνα με το καταστατικό του μουσείου της Ζάτουνας, προβλέπεται παράρτημα στην Αττική κι αυτό θα δημιουργηθεί στο Ίλιον από τη δημοτική Αρχή.
Παράλληλα, και σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου του μουσικοσυνθέτη, στο Ίλιον θα μεταφερθεί και η έδρα της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», όπου θα γίνονται οι πρόβες και θα δίνονται παραστάσεις, αναδεικνύοντας πλέον το Πολυδύναμο Κέντρο σε μια πολιτιστική κυψέλη για ολόκληρη την περιοχή των δυτικών συνοικιών. Μάλιστα αυτή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές του καλοκαιριού, την είχε παρακολουθήσει διαδικτυακά ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης και ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί όπως είχε πει αποκτά και συμβολική σημασία, καθώς το Πολυδύναμο Κέντρο στεγάζεται σ’ ένα παλιό εργοστάσιο, αυτό της ΒΙΟΦΙΑΛ.
«Εμείς από τον Ιούλιο και με ομόφωνη απόφαση, είχαμε την τύχη και την τιμή να δώσουμε το όνομα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη σ’ έναν χώρο 4.500 τ.μ. Με αυτό τον τρόπο θελήσαμε τότε να τιμήσουμε εν ζωή τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος και συνεχίζει: «Είναι δύσκολο σήμερα να αποχαιρετήσουμε έναν άνθρωπο, του οποίου η μουσική αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν παρών σε όλες τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας και η πληθωρική προσωπικότητά του και το έργο του θα συνεχίσουν να παραμένουν ζωντανά. Βιολογικά σταμάτησε ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά το έργο του θα συνεχίζει να ζει».
Ως προς την υλοποίηση του σχεδίου, ο δήμαρχος Ιλίου τόνισε: «Δεν αλλάζει κάτι το σημερινό γεγονός. Ήδη εμείς έχουμε κάνει όλα τα προαπαιτούμενα, προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός και μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει και η εκδήλωση».
Το μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης» της Ζάτουνας δημιουργήθηκε το 2006 και αποτέλεσε ένα όραμα ετών για τους κατοίκους της περιοχής. Ο πρόεδρος του μουσείου Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, συνδέθηκε με φιλία 40 χρόνων με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και αναφερόμενος στη σημερινή απώλεια, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ήταν ευτυχία για μένα αυτά τα 40 χρόνια φιλίας μαζί του. Σήμερα έφυγε η όρθια συνείδηση του έθνους. Η Ελλάδα γονατίζει για να θρηνήσει τον Μίκη και μετά να ξαναβρεί τη δύναμη να σηκωθεί. Ο Μίκης Θεοδωράκης ψήλωσε την Ελλάδα και τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε την απουσία του. Θα βρίσκεται αιώνια μέσα στο φρόνημα, στον πυρήνα των αξιών, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας».
Όπως είπε και από τη δική του μεριά ο κ. Παρασκευόπουλος, δεν αλλάζει κάτι ως προς την υλοποίηση της επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη στον δήμο Ιλίου. «Ήταν επιθυμία δική του και θα γίνει», προσέθεσε.