Με αντιδράσεις και προβλήματα, όπως είχαν προειδοποιήσει τα σωματεία των εργαζομένων ότι θα συμβεί, η πρώτη μέρα εφαρμογής του σχεδίου ανάκλησης αδειών εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, βρίσκει τις διοικητικές υπηρεσίες πολλών νοσοκομείων να τελούν υπό κατάληψη. Σε κάποια άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχουν ήδη αποχωρήσει. Οι εργαζόμενοι που μένουν πίσω εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με αυτές τις αποχωρήσεις.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
«Σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει κατάληψη στις διοικητικές υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία να μην μπορούν να στείλουν/εκδώσουν τα χαρτιά της ανάκλησης αδειών» περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται από σήμερα νωρίς το πρωί στα νοσοκομεία της χώρας, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, και συνεχίζει: «Κατάληψη στις διοικητικές υπηρεσίες υπάρχει και στο δικό μας νοσοκομείο, το Γεννηματάς. Η κατάσταση εδώ θα είναι δύσκολη- σε σύνολο 2.225 εργαζομένων στο Γεννηματάς έχουμε 110 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ανάμεσά τους και 5 γιατροί.
Το …γέμισμα των τρυπών με υπάρχον προσωπικό δεν δουλεύει σε όλες τις περιπτώσεις. Εμείς για παράδειγμα έχουμε 11 ανεμβολίαστους τραυματιοφορείς. Η απουσία τους θα προκαλέσει πρόβλημα. Πώς θα μεταφέρονται για παράδειγμα οι ασθενείς στον τομογράφο; Υπάρχουν νοσηλευτές στα τμήματα covid, τι θα γίνει με αυτούς;»
Στο δια ταύτα, σύμφωνα με την κα Παγώνη, πρέπει όλοι, υγειονομικοί και πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα. «Είναι επιτακτική ανάγκη να φτάσουμε το 80% της ανοσίας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τον Αύγουστο αποτύχαμε» λέει η ίδια χαρακτηριστικά.
Στον αέρα η λειτουργία πολλών νοσοκομείων
«Πολλοί συνάδελφοι έχουν πάρει ήδη τα χαρτιά αναστολής καθηκόντων, για παράδειγμα σε Χαλκίδα, σε Χαλκιδική, στο Θριάσιο κι αλλού» λέει στο Newsbeast και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ο οποίος τονίζει ότι οι υγειονομικοί θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις κινητοποιήσεις τους.
«Έχουν εκδοθεί 95 ατομικές πράξεις με τις οποίες ισάριθμοι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, αλλά δεν τους έχουν παραδοθεί ακόμα γιατί κάνουμε κατάληψη στις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου» μας λέει και ο πρόεδρος εργαζομένων στο Θριάσιο, Μανώλης Βαρδαβάκης. Κατά τον ίδιο, ήδη το Θριάσιο αντιμετωπίζει πρόβλημα στη λειτουργία τμημάτων και κλινικών αφού οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί προέρχονται από όλες τις ειδικότητες- γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, εργαζόμενοι σε καθαριότητα, σίτιση κτλ.
Αντίθετα, στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκο Καπραβέλο, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι έχουν ήδη παραλάβει τα χαρτιά τους και η σημερινή βάρδια του νοσοκομείου δουλεύει ήδη με το νέο σύστημα. Όπως περιγράφει ο κος Καπραβέλος: «μέχρι χθες το βράδυ τα μεσάνυχτα έτρεχαν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Από τους 250 που ήταν την περασμένη Δευτέρα, τώρα πέσαμε στους 140. Το ποσοστό ανεμβολίαστων στο νοσοκομείο μας είναι τώρα στο 7%».
Σοκάρουν τα νούμερα στην Πάτρα
Η πιο δύσκολη κατάσταση απ’ ο, τι φαίνεται είναι στην Πάτρα, περιοχή με διαίτερο υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστο υγειονομικών.
«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις. Δεν έχουμε πάρει ακόμα χαρτί της αναστολής. Είμαστε σε διαμαρτυρία στα γραφεία της διοίκησης» λέει στο Newsbeast ο Κώστας Πετρόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Όπως προσθέτει: «Το νοσοκομείο αδυνατεί αυτή τη στιγμή να βγάλει πρόγραμμα με την απουσία των 250 ανεμβολίαστων. Υπήρχαν ήδη μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες».
Σύφωνα με τα στοιχεία που δίνει στο Newsbeast η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος Ιατρικός Συλλόγος Πάτρας και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην περιχή φτάνουν τους 680 ασε σύνολο 3800 υγειονομικών. Τι ποσοστό φτάνει στο 18%. Οι 430 είναι νοσηλευτές, οι 60 γιατροί και 190 διοικητικοί και λοιποί εργαζόμενοι. Το μόνο νοσοκομείο που έχει καλά νούμερα στην Πάτρα είναι το Καραμανδάνειο όπου οι ανεμβολίαστοι είναι μόνο 30 σε σύνολο 295 εργαζομένων.
Στο νοσοκομείο του Ρίο από τους 2200 εργαζόμενους οι ανεμβολίαστοι είναι 400 – 280 νοσηλευτές, 35 γιατροί και 85 διοικητικοί και λοιπό προσωπικό. Στον «Άγιο Ανδρέα» είναι 250 σε σύνολο 1200 εργαζομένων, οι 35 εξ αυτών γιατροί.
«Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας θα έχουν πρόβλημα σε μια στιγμή που η πίεση στο ΕΣΥ με γεωμετρική πρόοδο» σημειώνει ανήσυχη η κα Μαστράκου και δίνει την εικονα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Πάτρας: «Έχουμε ήδη 120 νοσηλείες σε Άγιο Ανδρέα και Ρίο, πάνω από 12 νοσηλευομένους σε ΜΕΘ και 4 παιδιά στην παιδιατρική κλινική».
»Η επείγουσα πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ανοίγει σήμερα αλλά για να γίνει πράξη θα χρειαστεί χρόνο κι εκπαίδευση στους ανθρώπους που θα έρθουν. Η δημόσια υγεία δεν λειτουργεί με διακόπτες. Επίσης, η ανάκληση των αδειών σε ανθρώπους που έχουν καταθέσει τη ψυχή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ήθελαν να ξεκουραστούν για λίγες ημέρες και να πάρουν μια ανάσα ήταν μια παρά πολύ κακή απόφαση. Ο ανασχεδιασμός και η προετοιμασία για την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων υγεινομικών έπρεπε να έχει γίνει από το καλοκαίρι ήδη. Το θετικό είναι ότι το κίνημα των αντιεμβολιαστών φαίνεται να φυλλοροεί στην Πάτρα. Από αυτούς τους 680 έχουμε την εικόνα ότι αρκετοί έχουν αρχίσει να κάμπτονται. Σε κάθε περίπτωση, η στάση τους δεν τους τιμά».