Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων και τη μετάλλαξη Delta, που είναι πολύ μεταδοτική, και ενώ ακόμα δεν έχουν επιστρέψει οι εκδρομές του Αυγούστου.
Χθες (17.08) ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 4.206 νέα κρούσματα κορονοϊού, 16 νέους θανάτους και τους διασωληνωμένους να είναι στην Ελλάδα 258. Η Αθήνα βράζει με 996 κρούσματα, ενώ άσχημη είναι η κατάσταση σε Κρήτη και Ρόδο με 470 και 150 κρούσματα αντίστοιχα. Μάλιστα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μπει σε μίνι lockdown και το Ρέθυμνο, μετά τα Χανιά, καθώς στο νομό υπάρχουν 86 μολύνσεις.
Κορονοϊός: Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με την πανδημία σε πλήρη έξαρση κλείδωσε χθες η τρίτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα. Την αναμνηστική, όπως λέγεται, δόση θα κάνουν όσοι έχουν υποβληθεί:
- Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
- Μεταμόσχευση μυελού
- Καρκινοπαθείς
- Υπό χημειοθεραπεία
- Νεφροπαθείς
Οι χορηγήσεις της τρίτης δόσης θα ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και στις αρχές του Σεπτέμβρη, ανέφερε ο ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης. Το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα
Αναφορά στο θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου έκανε τη Δευτέρα αι η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης.
«Όλοι έχουμε ακούσει και από τα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου για την νόσο Covid. Για την οποία τρίτη δόση ο δόκιμος όρος είναι ενισχυτική δόση. Διότι από κάποιους αναφέρεται και ως πειραματική δόση.
Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό με μελέτες τόσο της χημικής ανοσίας, τα αντισώματα δηλαδή, όσο και της κυτταρικής, του προσδιορισμού των Τ- λεμφοκυττάρων, έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο επιστημονικών κέντρων του εξωτερικού αλλά και στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρω τις αξιόλογες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί και στο εξωτερικό από τις ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία και με το Ωνάσειο Καρδιολογικό Κέντρο, από τους καθηγητές Δημόπουλο, Μπολέτη, Χατζάκη, Ψυχογιού και άλλους που ζητώ συγγνώμη που δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους.
Οι μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου, ομάδες με μεταμοσχευμένους αιμοποιητικών κυττάρων, συμπαγών οργάνων, άτομα με νεοπλασίες, άτομα αιμοκαθαιρόμενα, όπως και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών.
Σύμφωνα με τις μελέτες, στις ειδικές αυτές ομάδες πληθυσμού, φαίνεται ότι μετά τους έξι μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατασταλμένοι λόγω νόσου ή θεραπείας», ανέφερε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου.
Επεσήμανε, μάλιστα, «ότι το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό, αυτός ο όρος break through disease, συμβαίνει ακριβώς στην ομάδα των ανασοκατασταλμένων για τους οποίους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σύγκριση με τους υγιείς είναι περίπου η μισή. Δηλαδή άνω του 90% στους υγιείς, γύρω στο 56% στους ανασοκατασταλμένους».
Η ίδια υπενθύμισε πως το CDC, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Αμερικής, ανακοίνωσε τις ομάδες στις οποίες συστήνεται η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης με εμβόλιο MRNA στις 13 Αυγούστου. Οι ομάδες είναι:
- Πρώτον, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς. Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συμπαγών οργάνων, ατόμων που βρίσκονται υπό ειδικές θεραπείες, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες.
- Δεύτερον, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια που συμπεριλαμβάνονται τα σπάνια σύνδρομα συγγενών ανοσοεπαρκειών.
- Άλλη κατηγορία είναι τα άτομα με HIV λοίμωξη, με προχωρημένη νόσο, με CD4 κάτω από 200 και τέλος άτομα που λαμβάνουν λόγω διαφόρων νόσων, φάρμακα όπως η κορτιζόνη σε δόση πάνω από 20 μιλιγκράμ ημερησίως αλλά και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.
Εφεξής, δηλαδή, σε αυτούς που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται, η δόση αυτή, η τρίτη ενισχυτική, στους ανοσοκατεσταλμένους θα δίνεται 28 μέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό».
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την ενδεχόμενη χορήγηση ενισχυτικής δόσης στη χώρα μας, ζήτησε «και τις απόψεις και θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών και η ανταπόκριση πραγματικά ήταν άμεση και εξαιρετικά εποικοδομητική. Η γνωμοδότηση, όπως πάντα, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Δηλαδή τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου στις σχετικές δηλώσεις της τη Δευτέρα.