Με δανεικά φάρμακα λαμβάνουν τη θεραπεία τους ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Η συμμετοχή τους στην φαρμακευτική περίθαλψη έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 40%, με αποτέλεσμα στα συνοικιακά φαρμακεία να έχουν επιστρέψει τα τεφτέρια, στα οποία καταγράφονται οφειλές που σε ορισμένα φαρμακεία έχουν φθάσει ακόμη και τα 5.000 ευρώ.
Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας έχουν μειώσει τις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια κατά τουλάχιστον 60%. Παρ’ όλα αυτά, στην προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης έχει δημιουργηθεί ένα ιδιόμορφο σύστημα φαρμακευτικής κάλυψης, βάσει του οποίου το κόστος που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους για την αγορά των φαρμάκων τους έχει αυξηθεί δραματικά.
Το παρακάτω παράδειγμα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», είναι χαρακτηριστικό: ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ με καρδιαγγειακό νόσημα και αρθριτικά λαμβάνει τρία σκευάσματα αξίας 21,33 ευρώ για την τρίμηνη αγωγή του. Και παρ’ όλο που η συμμετοχή του δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 25% στο ταμείο του φαρμακείου καλείται να καταβάλει 15,16 ευρώ. Την ίδια στιγμή το Ταμείο επιβαρύνεται με 14,99 ευρώ.
Το σύστημα, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, «τιμωρεί» τους ασφαλισμένους που επιμένουν στα πρωτότυπα φάρμακα, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν το 50% της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στη λιανική και την ασφαλιστική (δηλαδή το ποσό που καλύπτει το Ταμείο) τιμή.
«Η αυξημένη συμμετοχή με την παράλληλη μείωση των εισοδημάτων ευθύνονται για τα τεφτέρια, με τους συνταξιούχους να αποτελούν τη βασική ομάδα που αδυνατεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες της σε φάρμακα», δηλώνει στην εφημερίδα ο φαρμακοποιός Δημήτρης Ράπτης, του οποίου το τεφτέρι για τον τρέχοντα μήνα καταγράφει οφειλές ύψους 1.200 ευρώ.