Το πνεύμα των Χριστουγέννων «δεν φυλακίζεται». Αυτό το μήνυμα έρχεται από στο σωφρονιστικό κατάστημα, που λειτουργεί στο Σταυράκι των Ιωαννίνων, καθώς από το πρωί πολύχρωμα λαμπιόνια και στολισμένα δένδρα κοσμούν όλους τους χώρους της φυλακής.
Την ιδέα της διευθύντριας, Έλενας Αγαπητού, να στολιστεί χριστουγεννιάτικα η φυλακή, αγκαλιάστηκε από τους κρατούμενους οι οποίοι μάλιστα είχαν την πρωτοβουλία στη διακόσμηση.
Η κ. Αγαπητού εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σκεφτήκαμε να δώσουμε το χριστουγεννιάτικο χρώμα στη φυλακή, για τους ίδιους τους κρατουμένους, για την ψυχολογία τους». Είναι μέρες γιορτινές, επισημαίνει, και καθώς γίνονται πολλά επισκεπτήρια, έρχονται τα παιδάκια τους, θελήσαμε να κάνουμε μία πιο όμορφη ατμόσφαιρα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
Στις φυλακές στο Σταυράκι των Ιωαννίνων εκτίουν ποινές ή είναι υπόδικοι 160 κρατούμενοι, οι οποίο το δέχτηκαν με μεγάλη χαρά τη γιορτινή πρόταση.
«Ό,τι γίνεται μέσα στη φυλακή καινούργιο, τους ενθουσιάζει» σημειώνει η κ. Αγαπητού. Μάλιστα, όπως λέει, ήθελαν μία τέτοια ιδέα, γιατί περιμένουν και τις οικογένειες τους να έρθουν, οπότε θέλουν να νιώσουν διαφορετικά. Οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι αλλοδαποί και τους φάνηκε περίεργο, γιατί δεν είχαν ξαναδεί να στολίζονται δένδρα. Έτσι άρχισαν να βλέπουν τις συνθήκες στην Ελλάδα, να γνωρίζουν πώς είναι η κουλτούρα μας».
Η διευθύντρια αναφέρει ότι πέρα από την ψυχολογία των κρατουμένων υπάρχει ακόμη ένας λόγος για την πρωτοβουλία της. Το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, έρχονται πολλά σχολεία στη φυλακή, όπου οι μαθητές ενημερώνονται για το σωφρονιστικό σύστημα και έρχονται σε επαφή με μία ομάδα κρατουμένων.
Με την ιδέα της, η Έλενα Αγαπητού αποτυπώνει και το νόημα του σωφρονισμού. «Έχω πάντα την τάση να φτιάχνω πιο όμορφα τα πράγματα, για να γίνονται οι ζωές μας πιο όμορφες. Να βλέπουμε λίγο χρώμα. Η φυλακή μέσα είναι πολύ μπετόν. Πρέπει με κάποιο τρόπο να δείξουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους ότι υπάρχουν και κάποιοι που τους νοιάζονται. Αυτό είναι και το κλίμα του σωφρονισμού, ότι δηλαδή πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής».