«Σήμερα είμαστε στην έβδομη ημέρα καύσωνα και έχουμε μπροστά μας πέντε πολύ δύσκολες ημέρες μαζί με τη σημερινή» λέει στο Newsbeast ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος και συνεχίζει:

«Η πρώτη ανάσα ανακούφισης θα έρθει την Παρασκευή 6 Αυγούστου, εκεί όπου η θερμοκρασία θα αρχίσει πρώτα να πέφτει από τη Βορειοδυτική Ελλάδα- Μακεδονία και Ήπειρο. Η θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές την Παρασκευή θα πέσει 5 και 6 βαθμούς, θα είναι δηλαδή μια πολύ αισθητή διαφορά. Η θερμοκρασία θα πέσει από τους 42 βαθμούς στους 35 βαθμούς κελσίου».

Το ερχόμενο πια Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Αυγούστου 2021 η θερμοκρασία θα πέσει 6 ολόκληρους βαθμούς στο σύνολο της χώρας. Υπάρχει πάντως πιθανότητα, δηλαδή φαίνεται να υπάρχει μια τάση επιστροφής των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, μια νέα τάση επανόδου της πολλή μεγάλης ζέστης την επόμενη εβδομάδα (9 Αυγούστου). Μοιάζει δηλαδή αυτή η πτώση της θερμοκρασίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να είναι παροδική. Καλύτερη εικόνα για την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε στα μέσα και προς το τέλος αυτής».

Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, λοιπόν, μέχρι την Παρασκευή 6/8/2021 οι θερμοκρασίες θα είναι σταθερά από 40 βαθμούς κελσίου και πάνω και σε αρκετές περιοχές θα πιάνουν ακόμα τοπικά και τους 45, τους 46 και τους 47 βαθμούς. Αυτές οι θερμοκρασίες εξαρτώνται από τοπικούς και αστάθμητους παράγοντες.

Επίσης, μέχρι την Τετάρτη 4 Αυγούστου κατά πολύ ενισχυμένοι θα είναι και οι άνεμοι στην ανατολική χώρα και στο Αιγαίο, κάτι που ανεβάζει επικίνδυνα την επικινδυνότητα για πυρκαγιές σχεδόν στο σύνολο της χώρας- Αττική, Βοιωτία, Νότια Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Θεσσαλία, και κατά τόπους σε Κεντρική Μακεδονία και Έβρο.

Όπως πάντως τονίζει ο κος Λαγουβάρδος: «Αναμφίβολα, η μεγάλη διάρκεια αυτού του καύσωνα και η σώρευση των υψηλότατων θερμοκρασιών για πολλές ημέρες, επιτείνει το αίσθημα της δυσφορίας στο κοινό και ειδικά στους ανθρώπους που ζουν στα αστικά κέντρα. Έντονο είναι το αίσθημα της δυσφορίας και σε όλες αυτές τις περιοχές που πιάνουν πολύ υψηλές τιμές θερμοκρασίας, όπως για παράδειγμα προχθές Σάββατο 31 Ιουλίου όπου στα Αρφαρά Μεσσηνίας η αισθητή θερμοκρασία ήταν 45.6 βαθμοί. Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδα που σήμερα βρίσκονται στη 11η κατά σειρά ημέρα καύσωνα. Και για αυτό χρειάζεται και μεγάλη προσοχή από τους πολίτες- όσο παιρνούν οι ημέρες, να είναι ακόμα πιο προσεχτικοί».