Τις πέντε φτάνουν οι περιοχές στις οποίες ο λόγος των κρουσμάτων κορονοϊού επί των τεστ που διενεργήθηκαν, η θετικότητα δηλαδή, υπερβαίνει το όριο του 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε απόψε ο ΕΟΔΥ και τα οποία αφορούν στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα με δεδομένα από 19 έως και τις 25 Ιουλίου 2021.
Συγκεκριμένα, με βάση τον δείκτη αυτό, «καμπανάκι» ηχεί για τις ακόλουθες περιοχές:
- Π.Ε. Πάρου (5,51%)
- Π.Ε. Μυκόνου (4,27%)
- Π.Ε. Τήνου (4,20%)
- Π.Ε. Ρεθύμνου (3,76%)
- Π.Ε. Θήρας (3,40%)
Επιπλέον, η εβδομαδιαία θετικότητα ξεπέρασε το 2% στις Π.Ε. Κορινθίας, Νάξου, Νήσων, Χανίων και Χίου.
Η επιδημιολογική επιβάρυνση σε ορισμένες από τις παραπάνω περιοχές είναι ορατή και μέσω του δείκτη του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον οποίο, στο «κόκκινο» βρίσκουμε, και πάλι, την Τήνο (115 περιστατικά του ιού ανά 100.000 πληθυσμού), την Πάρο (147), τη Μύκονο (226), τη Θήρα (95) αλλά και τη Ζάκυνθο (110).
Είναι σαφές πως οι περιφερειακές ενότητες αυτές αντιμετωπίζουν την απειλή των τοπικών lockdown, τα οποία, όπως «απέδειξε» η πρόσφατη περίπτωση της Μυκόνου, βρίσκονται στη φαρέτρα κυβέρνησης και ειδικών, εφόσον η διασπορά του ιού δεν ανακοπεί.
Κορονοϊός: Πότε γίνεται η εισήγηση για το lockdown
Επισημαίνεται πως η εισήγηση για την επιβολή «σκληρών» περιορισμών παραμένει αντικείμενο της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ωστόσο από την Πολιτική Προστασία επιβεβαιώνουν στο Newsbeast πως υγειονομικά μεγέθη όπως τα παραπάνω – κρούσματα, θετικότητα, κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού – λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.
Ακόμη, οι ειδικοί εξετάζουν την ενδεχόμενη ύπαρξη πίεσης στις δομές του ΕΣΥ (νοσηλείες), τα ευρήματα των ιχνηλατήσεων αλλά και παράγοντες όπως οι ηλικίες των κατοίκων μίας περιοχής. Εφόσον, για παράδειγμα, ο ηλικιακός μέσος όρος ενός νησιού είναι υψηλός, είναι πιθανότερο ο κίνδυνος αυτός να «μετρήσει» υπέρ της επιβολής μέτρων.
Τέλος, στο μικροσκόπιο μπαίνει και η εμβολιαστική κάλυψη στην κάθε περιοχή.