Χάνει ή όχι την ιδιότητα του ο πρύτανης Πανεπιστημίου ο οποίος βγαίνει σε σύνταξη λόγω ανώτατου ορίου ηλικίας ή παραμένει στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του, παρά την συνταξιοδότηση του ως καθηγητής;
Στο ερώτημα αυτό καλείται να δώσει απάντηση η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου παραπέμφθηκε, λόγω σπουδαιότητας το θέμα, από την αυξημένη , 7μελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας ασχολήθηκαν με την υπόθεση με αφορμή την συνταξιοδότηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννη Μεσσήνη- κατέθεσε προσφυγή- και είχαν την άποψη ότι «ο νομοθέτης δεν θέλησε η κατάληψη του εν ενεργεία πρύτανη από το νόμιμό όριο ηλικίας, η οποία συνεπάγεται βεβαίως την απώλεια της ενεργού ακαδημαϊκής ιδιότητας του, να αποτελεί και λόγο διακοπής της θητείας του ως διοικητικού οργάνου, αλλά να συνεχίζει και να ολοκληρώνει την θητεία αυτή περιοριζόμενος εφεξής αποκλειστικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του αξιώματος του».
Η επιλογή αυτή του νομοθέτη, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 4335/2014 απόφασή τους, «δικαιολογείται από την ανάγκη να διασφαλίζεται η διοικητική σταθερότητα στα ΑΕΙ και να αποτρέπονται κατά το δυνατόν επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες οφειλόμενες σε πρόωρη διακοπή της θητείας του πρύτανη».
Ουσιαστικά οι σύμβουλοι Επικρατείας ήρθαν να επικυρώσουν την απόφαση της 5μελούς σύνθεση η οποία, επίσης είχε κρίνει ότι είναι συνταγματική η εν λόγω νομοθετική πρόβλεψη.
Πάντως, το ΣτΕ έκανε δεκτή την παρέμβαση του εκλεγέντα στην θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Πετράκου κατά του κ. Μεσσήνη.