Μία ματιά να ρίξει κάποιος στις «πριν και μετά» φωτογραφίες του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και δεν θα πιστεύει ότι πρόκειται για την ίδια ακριβώς περιοχή. 32.000 τ.μ. συνολικά επιβαρυμένα από κατάλοιπα μεταλλευτικής δραστηριότητας προηγούμενων ιδιοκτητών, μετατράπηκαν σε μία καταπράσινη έκταση μετά από εκτενή έργα αποκατάστασης που ανέλαβε η Ελληνικός Χρυσός.
Ο συγκεκριμένος χώρος διαμορφώθηκε τη δεκαετία του ’80 και λειτούργησε μέχρι το 1995 – πολύ πριν αναλάβει η Ελληνικός Χρυσός την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Οι περιορισμένες τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής είχαν ως αποτέλεσμα τα μεταλλευτικά κατάλοιπα να διοχετεύονται σε υπαίθριους χώρους και να παραμένουν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Η πρακτική αυτή άρχισε να επιβαρύνει το τοπίο και οδήγησε στη περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής.
40 περίπου χρόνια αργότερα έχοντας στη διάθεση της την κατάλληλη τεχνολογία και με έντονο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε στην αποκατάσταση των περιοχών από παλαιότερες χρήσεις και στην υιοθέτηση μίας «πράσινης» νοοτροπίας που ακολουθεί τα πρότυπα της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής δραστηριότητας για την αποτροπή της ρύπανσης.
Έμπρακτο παράδειγμα της προσέγγισης γύρω από τη μεταλλευτική δραστηριότητα αποτελούν τα εμβληματικά έργα αποκατάστασης που έχει αναλάβει η εταιρεία. Όσον αφορά την περιοχή της Ολυμπιάδας, πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση του αρσενοπυρίτη, ενώ η εξυγίανση του επιβαρυμένου εδάφους έγινε με σύγχρονες μεθόδους εδαφοβελτίωσης και τη φύτευση 3.700 ενδημικών φυτών, με στόχο η περιοχή να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στο είδος του στην Ελλάδα, αφού το συνολικό κόστος των έργων αποκατάστασης ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Γεγονός που αποδεικνύει τη στρατηγική της Ελληνικός Χρυσός, να λειτουργεί με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων. Η εταιρεία θα συνεχίσει προς αυτή τη κατεύθυνση ώστε να οι περιοχές εντός και εκτός μεταλλείων να εξακολουθούν να αποκαθίστανται με συνέπεια και ομαλότητα παράλληλα με την μεταλλευτική δραστηριότητα. Κύριος στόχος είναι να επιστρέψει η περιοχή σε άρτια και λειτουργική κατάσταση στην τοπική κοινωνία για κάθε χρήση