Στις «επισκέψεις» του Εγκέλαδου σε διάφορες περιοχές της χώρας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί».  

Μιλώντας για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, εξέφρασε την ανησυχία του και για περιοχές στο Αιγαίο. «Μιλάμε για υποθαλάσσια ρήγματα σε Λέσβο, Τήλο, Νίσυρο. Τα ρήγματα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι. Ακόμα και ένα τσουνάμι μισό μέτρο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τους λουόμενους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην Κρήτη

Για την Κρήτη τόνισε ότι από τον Ιανουάριο υπήρχαν σημάδια, γι’ αυτό και τοποθετήθηκε πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή του Ηρακλείου. Έτσι υπήρχε η δυνατότητα καταγραφής πολλών δονήσεων με κάθε λεπτομέρεια.

Οι συνεχείς σεισμοί στην Κρήτη οφείλονται σε ένα μεγάλο ρήγμα, αυτό του Καστελίου, που ενεργοποιεί δευτερεύοντα ρήγματα τόνισε ο κ. Τσελάντης και συμπλήρωσε. «Δίνει μικρούς σεισμούς αλλά έχουν βοή. Η πιθανότητα για έναν μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή». «Έχουμε πλήρη εικόνα του ρήγματος αυτού αλλά πρέπει οι τοπικές αρχές να ελέγχουν τα σπίτια, καθώς οι συνεχείς σεισμοί επιβαρύνουν τα οικοδομήματα» πρόσθεσε.

«Καμπανάκι»

Αναφερόμενος στην Θήβα είπε ότι τον ανησυχεί περισσότερο από την Κρήτη, καθώς όπως σημείωσε κοντά υπάρχουν μεγάλα ρήγματα με βεβαρυμμένο ιστορικό, με σεισμούς 6.5 Ρίχτερ. «Δεν σημαίνει ότι περιμένω ένα μεγάλο γεγονός εκεί αλλά αφήνω την πιθανότητα ανοιχτή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα» κατέληξε.